Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς – Στην Ανατ. Αττική ο Πρωθυπουργός

[UPD] Ελαφρώς καλύτερη βρήκε το ξημέρωμα της Τετάρτης την κατάσταση στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που κατακαίει την Ανατολική Αττική από το απόγευμα της Κυριακής, καθώς οι άνεμοι κόπασαν την νύχτα και δεν είχαμε καμία σημαντική αναζωπύρωση.

Με το πρώτο φως της ημέρας, λίγα λεπτά μετά τις έξι το πρωί, ξεκίνησαν πτήσεις στην περιοχή δύο καναντέρ και τρία ελικόπτερα προκειμένου να σβήσουν όσες εστίας φωτιάς προκαλούσαν ανησυχία πριν ενισχυθούν και πάλι οι άνεμοι, ενώ στην πορεία της ημέρας συνολικά πετούν πέντε αεροσκάφη και

έξι ελικόπτερα.

Πληροφορίες από την πολεμική αεροπορία αναφέρουν ότι πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο καθώς τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης έκαναν ρίψεις νερού όπου χρειάστηκε προκειμένου να αποφευχθούν το πρωί τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, αλλά και σε όλο το μέτωπο, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα είχαμε όλο το βράδυ μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν επί τόπου από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Επί τόπου παραμένουν 84 οχήματα της Πυροσβεστικής με 308 πυροσβέστες και 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Στις εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής που έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αρχικά, θα πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που σάρωσε η πύρινη λαίλαπα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τους πυροσβέστες στο πεδίο των επιχειρήσεων.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Αυτή την ώρα εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην ανατολική Αττική.

Στο Μετόχι και το Μικροχώρι έδωσαν την κύρια μάχη όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί οι πυροσβέστες, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς συνέχισαν να μαίνονται. Με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Οι πτήσεις των εναέριων μέσων θα δώσουν και την ακριβή εικόνα σε όλη την έκταση που καίγεται ακόμη ώστε να κινηθούν ανάλογα και οι επίγειες δυνάμεις. Τα πρώτα εναέρια που ξεκίνησαν να επιχειρούν στην πυρκαγιά είναι τέσσερα ελικόπτερα.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ η πυρκαγιά κινείται απειλητική στο Μετόχι και το Μικροχώρι, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις όχι μόνο στο Καπανδρίτι, αλλά και σε όλη την έκταση της τεράστιας πυρκαγιάς η οποία και ξεκίνησε την καταστροφική πορεία πριν από 60 ώρες. Ειδικότερα, αναζωπυρώσεις υπήρξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές του Καλάμου, του Καπανδριτίου και του Βαρνάβα.

Στις 02:30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Εκτός από τα πυροσβεστικά μέσα μεγάλη είναι η χρήση και χωματουργικών τα οποία προσπαθούσαν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπήρχαν, ώστε οι πυροσβέστες να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.

Το μέτωπο που ανησυχεί κυρίως τις αρχές είναι αυτό στην περιοχή Μετόχι, σε δασώδη πλαγιά στη θέση Τριάδες, όπου και επικεντρώνονται οι μεγαλύτερες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ανησυχία πάντως δημιουργεί μια αναζωπύρωση στο μέτωπο του Καλάμου.

Αγωνία δημιουργεί το γεγονός ότι σήμερα αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών συνεχίζει να αποδίδει η αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε αποφασιστική και συντονισμένη δράση και «όχι θεωρίες συνωμοσίας», με αφορμή τις υποψίες που εκφράστηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα.

Για ανικανότητα και αδυναμία της κυβέρνησης που στοιχίζουν ακριβά κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική.

Το ΚΚΕ ζητεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά η μεγάλη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική και οι πυρκαγιές στις άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, η ύπαρξη πιθανού σχεδίου εμπρησμών πάνω και στην εμπορευματοποίηση της γης, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σε έλλειψη οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού απέδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών. «Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με “υπουργό” τον ανύπαρκτο κ. Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη. Τώρα αναζητά εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά της», σχολίασε το Ποτάμι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είμαστε μαζί με τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται ή επλήγησαν, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις φλόγες.
Δίπλα σ’ όλους όσους παλεύουν, με ότι μέσο διαθέτουν, ενάντια στα πύρινα μέτωπα. Τους άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, τους χιλιάδες εθελοντές, τους πολίτες που, κάτω από αντίξοες συνθήκες, παλεύουν να διασώσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, το φυσικό περιβάλλον.Τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Μαξίμου: H Νέα Δημοκρατία να δείξει σοβαρότητα στο θέμα των πυρκαγιών

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανήμερα της Παναγίας η σκέψη μας είναι σε όσους δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΒΑΡΝΑΒΑ-ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ – ΚΑΛΑΜΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα