Eurogroup: Επιστρέφουν οι θεσμοί – Συμφωνία για μέτρα 2% του ΑΕΠ, αντίμετρα μόνο με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

09:48 7/4/2017 - Πηγή: BankWars

Με πολιτική συμφωνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών άμεσα στην Αθήνα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφωνήθηκαν μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 από μείωση συντάξεων και μέτρα ακόμη 1% το 2020 από μείωση αφορολόγητου, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά σε αντίμετρα.

«Τα νέα

είναι ότι έχουμε συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα. ‘Eχουμε μια συμφωνία ως προς τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται για να φτάσουν στην τεχνική συμφωνία (SLA) το ταχύτερο δυνατό, ανέφερεο ο επικεφαλής του Eurogroup.
Άλλωστε τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί, διαβεβαίωσε.

Υπήρξε συμφωνία για μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 από μείωση συντάξεων και μέτρα ακόμη 1% το 2020 από μείωση αφορολόγητου. Μένουν μικρές λεπτομέρειες, γι’αυτό πλέον θα προχωρήσουμε γρήγορα.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Εφόσον γίνει αυτό το Eurogroup θα επιστρέψει για τα μέτρα του χρέους, ανέφερε.

Π. Μοσκοβισί: «Ισορροπημένη» η συμφωνία επί της αρχής

Μετά τη λήξη της συνεδρίας του Eurogroup που διεξήχθη στη Βαλέτα της Μάλτας, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία».

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι μια πολιτική απόφαση προσθέτοντας ότι γι’ αυτό θα μιλήσουμε όταν φτάσουμε στην τεχνική συμφωνία.

Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν η συνάντηση της Τρίτης στην οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες και ολοκληρώθηκαν κάποιο πιο λεπτομερή ζητήματα που «μας επέτρεψε να ενημερώσουμε τους υπουργούς για τα μέτρα και την αλληλουχία τους».

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για την ακριβή επιστροφή των Θεσμών ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «ποτέ δεν δίνω ημερομηνίες για την επιστροφή των Θεσμών αλλά τώρα που επιλύσαμε τα σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να μην επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Ζήτησα από τα κλιμάκια που είναι εδώ στη Μάλτα να εργαστούν σήμερα και αύριο για ορισμένα ζητήματα. Είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα και όχι πολιτικό, πρέπει να δούμε το πρόγραμμα, τις αργίες αλλά έχουμε λύσει τα σημαντικά προβλήματα».

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. «Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης. «Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα»

10:30

Στην άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συμφώνησαν Τσακαλώτος, Ντάισελμπλουμ και εκπρόσωπο των δανειστών στην πρωινή συνάντηση που προηγήθηκε της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μάλτα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί θα επιστρέψουν πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται αν υπάρξει συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα.

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «πρόοδος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup, στη Βαλέτα της Μάλτας.

«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο σήμερα, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2015 και το 2016, ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της γι’ αυτή τη χρονιά. Τέλος, ανέφερε πως τα «ανοιχτά ζητήματα», που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, επιλύονται.

Συνάντηση Ντάισελμπλουμ – Τσακαλώτου – θεσμών

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των θεσμών είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ “τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε” – Η “απατημένη” Ελλάδα θα τα μάθει στη Μάλτα…

Πυκνή ομίχλη και καμία «διαρροή», που να δίνει στίγμα για τις προθέσεις των δανειστών έναντι της Αθήνας και για το κλίμα που θα συναντήσει η ελληνική αντιπροσωπεία την Παρασκευή στη Μάλτα, μετά τη συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη συνάντηση, ταξίδεψαν μαζί για την Μάλτα, όπου βρίσκεται ήδη η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παραμένει βασικό σενάριο ότι στη Βαλέττα θα υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία, ένας ‘αρραβώνας”, που θα επιτρέψει στην τρόικα να επανέλθει αμέσως μετά το Πάσχα στην Αθήνα, ώστε να “καραρογραφούν” οι κρίσιμες λεπτομέρειες του Staff Level Aggreement.

Μιας συμφωνίας, που ούτως ή άλλως, θα είναι “βαριά” για την Ελλάδα.

Το βασικό σενάριο, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, προβλέπει την επιβολή μέτρων ύψους 1% για το 2019 το οποίο θα εξασφαλιστεί από την περικοπή των συντάξεων και 1% το 2020 από την μείωση του αφορολογήτου. Τα μέτρα του 2020 όμως, μπορούν να επιβληθούν νωρίτερα, δηλαδή το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία αφορά στον μηχανισμό επαλήθευσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της Ελλάδας, ο οποίος και θα καθορίσει το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Δεν έχει συμφωνηθεί το ποιος ελέγχει το μηχανισμό επαλήθευσης.

Παραμένει τόσο “θολό” το τοπίο σχετικά με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ώστε τα σενάρια που κυκλοφορούν να είναι εντελώς διαφορετικά: Κάποια σενάρια μιλούν για δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2018, επαναφέροντας την αρχική άποψη του ΔΝΤ ότι εκείνη τη χρονιά δεν είναι εφικτή η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, εάν δεν υπάρξουν επιπλέον περικοπές. Κάποια άλλα σενάρια, αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε, πιεζόμενος από την Α.Μέρκελ αλλα και τους σοσιαλδημοκράτες του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, φέρεται διατεθειμένος για μικρές, αλλά κρίσιμες υποχωρήσεις ως προς τις αρχικές του θέσεις.
Χθες πάντως, είπε ότι βλέπει πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, αλλά δήλωσε αβέβαιος για το αν αυτό θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Μάλτας.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πλευρά του ΔΝΤ, επίσης δε έχει ανοίξει όλα της τα χαρτιά, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα