Συμφωνία με την τρόικα – Είπαμε ωραία τα… κάλαντα για τα ΕΑΣ και μας δίνουν ένα δισ. την Πέμπτη

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και, κατ’ επέκταση, για την εκταμίευση, την προσεχή Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, της δόσης του 1 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι βρίσκονται η κυβέρνηση και οι επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και

με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.

Η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της (για ύπαρξη συμφωνίας στα τέσσερα προαπαιτούμενα) στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, στις Βρυξέλλες. Αυτό, είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, και που θα δώσει «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ.

Η Τρόικα θα αναχωρήσει από τη χώρα μας Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί, ενδεχομένως χωρίς να υπάρξει νέα σύσκεψη με υπουργούς, αλλά θα επιστρέψει τον Ιανουάριο για να κλείσει όσα θέματα μένουν ανοιχτά.

Ο ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση (την 1/1/2014 λήγει το πιλοτικό καθεστώς με το μειωμένο ποσοστό 13%), ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης (με την τρόικα)».

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση μεταξύ του υπ. Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την Τρόικα (η δεύτερη μέσα στην ημέρα) απέβη άκαρπη.

«Κολλήσαμε» είπε σε σχολιό του ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Συμφωνεί και η Τρόικα ότι το 2014 θα είναι η τελευταια μεταβατικη χρονιά, που θα ισχύουν προστασίες τύπου Νόμου Κατσέλη, αλλά διαφωνούμε για τα κριτήρια υπαγωγής» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΑΝ

Original article: Συμφωνία με την τρόικα – Είπαμε ωραία τα… κάλαντα για τα ΕΑΣ και μας δίνουν ένα δισ. την Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα