ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΤΟΥΣ “ΤΟΥΜΠΑΡΕ” Η ΜΕΡΚΕΛ

UPD: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, έπειτα από σχεδόν δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, περί τις 04:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

Διαβάστε όλο το κείμενο των συμπεράσματων

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ

Η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής μεταναστών στα κράτη μέλη σε εθελοντική

βάση αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα στα οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 28 κράτων μελών της ΕΕ μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 5:30 τα ξημερώματα.

Στα κέντρα αυτά, όπως προβλέπεται στο σημείο 6 του κειμένου συμπερασμάτων «θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες, που θα επιστρέφονται, και σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας. Όλα τα μέτρα αφορούν σε εθελοντική βάση».

Στο κείμενο γίνεται, επίσης, αναφορά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την οποία επισημαίνεται ότι θα πρέπει και αυτή όπως και οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής να εφαρμόζεται πλήρως από όλα τα κράτη-μέλη.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν, ακόμα, την εκταμίευση της δεύτερης δόσης προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό καθώς να δώσουν άλλα 500 εκατ. ευρώ στο trust fund για την Αφρική.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να βρίσκεται δίπλα στην Ιταλία και άλλα κράτη μέλη πρώτης γραμμής.

Παράλληλα προτείνεται να εξεταστεί (στο σημείο 5) το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πλατφόρμες αποβίβασης για όσους σώζονται στη θάλασσα.

Τα κράτη μέλη καλούνται ακόμα να λάβουν νομικά και διοικητικά μέτρα προκειμένου να εμποδίζονται οι «δευτερογενείς μετακινήσεις» ανάμεσα στα κράτη μέλη και να συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου αυτές οι κινήσεις να σταματήσουν.

«Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», γνωστοποίησε τα ξημερώματα μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η τοποθέτηση του Εμμάνουελ Μακρόν

«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος έπειτα από τις μαραθώνιες και ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η τοποθέτηση της Άγκελας Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε προ ολίγου καλό σημάδι τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η τοποθέτηση του Τζουζέπε Κόντε

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η Ρώμη θα αποφασίσει αργότερα εάν θα φιλοξενεί κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη δική της επικράτεια.

Η τοποθέτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

Νωρίθτερα δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δέχεται τους μετανάστες που επαναπροωθεί η Γερμανία, στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απειλή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Αν η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της στους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, η Αυστρία «φυσικά θα λάβει το ίδιο μέτρο στα (δικά της) σύνορα», διεμήνυσε ο Κουρτς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Βάσει του ισχύοντος κανονισμού για το άσυλο στην ΕΕ, οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέφουν στο κράτος όπου καταγράφηκαν αρχικά, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ιταλία ή στην Ελλάδα, όχι στην Αυστρία, επέμεινε ο δεξιός αυστριακός καγκελάριος.

Η τοποθέτηση του Πέδρο Σάντσεθ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πριν από λίγο ότι συμφωνήθηκε τα ξημερώματα στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Τσίπρας σώζει Μέρκελ και φέρνει εξτρά μετανάστες – FT: Έτοιμος να υπογράψει ο Τσίπρας…

Δεν τα βρήκαν για τους μετανάστες οι Ευρωπαίοι – Σκληρή γραμμή Ιταλίας

Keywords
Τυχαία Θέματα