ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – ΤΙ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΗΡΑΜΕ – ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ

09:05 2/5/2017 - Πηγή: BankWars

Έκλεισε η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών τα ξημερώματα της Τρίτης. Αμοιβαίοι συμβιβασμοί σε όλα τα θέματα, ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί σοβαρά αυτή τη φορά το θέμα του χρέους της χώρας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 θα συζητηθούν «πακέτο» με το θέμα του χρέους.

ΕΥ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΑΜΟΙΒΑΙΟΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ

“Υπάρχει άσπρος καπνός για την τεχνική συμφωνία σε όλα τα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία μεριά

η ελληνική κυβέρνηση αυτό που έχει να κάνει τώρα είναι να το εφαρμόσει, είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία και ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπότε από αύριο σε όλα τα επίπεδα δουλεύει η κυβέρνηση και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος»

«Όπως καταλαβαίνετε γίνανε αμοιβαίοι συμβιβασμοί, με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι. Έγιναν και θετικά πράγματα στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (Υπερταμείο) που υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική όπως τα αεροδρόμια. Προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά. Είναι άλλα που μας στεναχωρούν περισσότερο».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

–Από 1.1.2019 περικόπτεται ως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία).

Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια πηγή η συνολική μείωση της σύνταξης λόγω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς και αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%.

–Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο.

–Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

-Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

-Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

-Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

-Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

-Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει «λοκ άουτ» στη συμφωνία, ότι δεν αυξάνεται το όριο των ομαδικών απολύσεων πάνω από το 5%, ότι ο έλεγχος για τις ομαδικές απολύσεις πηγαίνει στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας (άρα καταργείται το υπουργικό βέτο) και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά το τέλος του προγράμματος.

ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

Τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος και όχι 3,7% όπως προέβλεπε το προσχέδιο της συμφωνίας.

Προβλέπουν πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.

α) Φοροελαφρύνσεις:

■ μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ),
■ μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019. Δεν αναφέρεται άλλη μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αφορά μόνο όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες (κατά περίπου 10%) από τη μείωση των 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (εκτιμώμενο κόστος για το κράτος 0,5% του ΑΕΠ),
■ προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ελάφρυνση κυρίως στα υψηλά,
■ επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο (μόλις 0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ). Αρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ. από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.

β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

■ αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)
■ αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ)
■ σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)
■ νηπιαγωγείο / βρεφονηπιακοί σταθμοί (έως 0,15% του ΑΕΠ)
■ μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ),
Υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις όπως:
■ για την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία κ.ά. (0,2%-0,3% του ΑΕΠ)
■ ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (έως 0,1%-0,2% του ΑΕΠ).

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – Στο Χίλτον “έπιασε τον Μάη” η κυβέρνηση – Συντάξεις, νέοι φόροι, τράπεζες, Κυριακές

Στο Χίλτον θα …πιάσουν τον Μάη κυβερνητικά στελέχη και δανειστές. Δεν υπήρξε την Κυριακή, μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας συμφωνία για τους νέους φόρους, τις συντάξεις, τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τελική συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι. Την ώρα που τα συνδικάτα θα διαδηλώνουν για την Εργατική Πρωτομαγιά…
«Δεν υπάρχει καμία ενότητα που να μην την έχουμε συζητήσει. Οι Θεσμοί θα καθαρογράψουν ό,τι έχει συμφωνηθεί αλλά και τα σημεία στα οποία παραμένει διαφωνία» ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Στόχος τώρα είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ…

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές και πως στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και την Αθήνα, αλλά π.χ. τις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, συμβιβασμός επιτεύχθηκε αναφορικά με τη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα – δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από ένα ολιγόωργο διάλειμμα είναι πάλι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά θέματα, που αφορούν το δημοσιονομικό, το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, οι αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν απόψε ή έστω μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας ή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Στα μέτρα της διετίας 2019 -2020 το πρόβλημα βρίσκεται στις περικοπές των συντάξεων. Οι δανειστές διαφωνούν με το πλαφόν του 22% που θέλει να έχει η ελληνική πλευρά για τις κύριες συντάξεις. Θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερες στις υψηλές συντάξεις.

Στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις εκκαθαρίσεις των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες θα πρέπει να βρεθεί ένας πιο ευέλικτος τρόπος για την παροχή ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη και δημόσιους λειτουργούς που θα αναλαμβάνουν αναδιαρθρώσεις δανείων επιχειρήσεων. Η πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνεται ότι δεν άρεσε ιδιαίτερα, αφού είναι χρονοβόρος.

Το εργασιακό είναι ένα άλλο ιδιαίτερο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα, για πρώτη φορά, και θα έχει αντικείμενο την άρση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, με αντάλλαγμα τη σταδιακή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Τι έκλεισε την Παρασκευή το βράδι

Κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, χθες, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση στο επενδυτικό πακέτο που θα περιληφθεί στα αντίμετρα να υπάρχει πρόβλεψη και για την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350-450 εκ ευρώ από τα 6,750 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Επιτεύχθηκε, επίσης, συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ.

Ως γνωστόν, η ομάδα του ταμείου στο κείμενο του μνημονίου του ζητούσε να σταματήσουν οι έλεγχοι υποθέσεων φοροδιαφυγής πριν από το 2012, ώστε οι ελεγκτικές αρχές να επικεντρωθούν στις τελευταίες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμβιβασμός βασίζεται στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση την οποία θα γίνει μια επιλογή μεγάλων υποθέσεων με σοβαρό οικονομικό αντικείμενο που θα ξεκαθαριστούν έως και το τέλος του έτους, μαζί με νεότερες υποθέσεις.

Keywords
ελλαδα, εισφορα αλληλεγγυης, σημαίνει, βιωσιμότητα, τεβε, ικα, οαεε, επιδοματα, νέα, συμβασιουχοι, δεη, φαρμακεια, λοκ, αεπ, ενφια, κεα, φοροι, τραπεζες, staff, λύση, αθηνα, οοσα, δανεια, ΔΝΤ, μνημονιο, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, επιδομα θερμανσης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αφορολογητο 2020, το θεμα, αεπ, αφορολογητο, δανεια, θαλασσα, θεμα, κεα, οοσα, πωλειται, τεβε, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, βετο, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεωργια, γινει, δευτερο, δημοσιο, δρομος, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, επενδυσεις, ερχεται, ερχονται, ετη, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, λειτουργια, λύση, ληξη, μαη, μηνες, μειωση, νηπιαγωγειο, ξημερωμα, ξημερωματα, ομαδα, ορια, ουσιαστικα, πηγη, συζητηση, συνταξη, τις κυριακες, τρια, φαρμακα, φυσικα, φορα, εφαρμογη, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κυριακη, μεινει, πακετο, πηγες, πληροφοριες, πωληση, σημαίνει, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα