Στουρνάρας προς τραπεζίτες: Να μην χαθεί άλλος χρόνος για τα κόκκινα δάνεια

(upd) Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα είχε σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συζ’ητησαν με τον διοικητή της ΤτΕ

το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τίθεται μάλιστα και επιτακτικά από τους δανειστές.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Τ.τ.Ε, το 2015 ανακόπηκε η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων να ανέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 43,6% (Δεκέμβριος 2014:39,9%).

Η επιδείνωση ήταν εμφανής σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Το ποσοστό των “κόκκινων” στα καταναλωτικά δάνεια ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά σε 43,3% και στα στεγαστικά δάνεια σε 39,8%.

Πάντως, από το γ’ τρίμηνο του 2015 και ιδίως με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, επιτάχυνση των ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της πιο ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται ότι εκτός των «κόκκινων» δανείων υπάρχουν δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να προστεθούν σύντομα στα «κόκκινα» δάνεια αν δεν ανακάμψει η οικονομία και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα προβλήματα υπερχρέωσης ώστε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα