ΣΤΟ Τ.Τ ΚΥΠΡΟΥ-ΛΑΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ – “ΠΑΙΖΕΙ” ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Είναι θέμα διαδικασιών, που διευκολύνονται χρονικά με την κυπριακή απόφαση να μείνουν κλειστά και στην Ελλάδα τα υποκαταστήματα των τραπεζών τους, η αλλαγή “ιδιοκτήτη” για τις τράπεζες ΚΥΠΡΟΥ, ΛΑΙΚΗ (CPB) και ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Οι αντιδράσεις των διοικήσεων σε αυτή την προοπτική που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα, είναι

μάλλον ένα επιπλέον “διαπραγματευτικό χαρτί” της Κύπρου, στο “σκάκι” που παίζει για την αλλαγή των όρων σωτηρίας της που της επιβλήθηκαν από το Eurogroup.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πολύ σύντομα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα περάσουν στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (από την πρώτη στιγμή επιμένει σε αυτό το bankwars) ή εναλλακτικά, με πολύ μικρότερες πιθανότητες στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η οποία είναι η μόνη από τις ελληνικές που έχει υποβάλλει πρόταση και για τις 3 τράπεζες. Alpha και Εθνική, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο για την Κύπρου.

ΤΙ “ΠΑΙΧΘΗΚΕ” ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ “ΟΧΙ” ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του newmoney, “όχι” στη μεταβίβαση του δικτύου των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα στις ελληνικές τράπεζες είπαν οι διοικήσεις των Κυπρίων, στη σύσκεψη που είχαν με την κεντρική τράπεζα.Επιλέγουν να κρατήσουν τα δίκτυα αυτά, και να κάνουν χρήση της βοήθειας για να ανακεφαλαιοποιήσουν και το τμήμα των ομίλων τους που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

Παραμένει ανοικτό, όμως, το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να παραχωρήσουν τα δίκτυά τους, με απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς το τι θα γίνει με τις καταθέσεις στο δίκτυο των κυπριακών καταστημάτων στον ελληνικό χώρο, εξαρτάται πλέον από τις εξελίξεις στην Κύπρο.Παρ ότι το θέμα της διάσπασης και πώλησης των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών έχει αποσυνδεθεί, με την απόφαση του Eurogroup, από τη ψήφιση των μέτρων, υπάρχει νομικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με πρωτοβουλία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα με εξαίρεση την ΛΑΙΚΗ, που είναι ήδη κρατική, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα είναι ιδιωτικές και θα πρέπει, να υπάρξει νομοθετική απόφαση από πλευράς της Κύπρου που να καλύπτει την πώληση, χωρίς τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων από το σώμα των μετόχων τους. Το παραπάνω κενό αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας.

Ανεξάρτητα πάντως από το χρόνο λήψης της απόφασης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πλήρης ασφάλεια των ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ σε όλες τις τράπεζες στην ελληνική επικράτεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα