ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ – “ΟΧΙ” ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

[UPD]ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ απέρριψε και την παράταση του προγράμματος, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δεν έκρυψε την έκπληξή του.

«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» δήλωσε στην έναρξη των δηλώσεών του ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να αναπνεύσει η Ελλάδα

μέσα σε μία Ευρώπη της ευημερίας.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για βαθιές μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος, όπως χαρακτηριστικά είπε. Δεσμεύτηκε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ενώ πρόσθεσε πως τα πλεονάσματα θα πρέπει να είναι μικρότερα. Τόνισε όμως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πως η κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την τροικα την όποια χαρακτήρισε “σαθρά δομημένη επιτροπή” με “αντιευρωπαϊκή λογική”.

“Το κράτος έχει συνέχεια, όχι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση” δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Πρώτη διαδιακασία γνωριμίας που θα αποτελέσει τη βάση για μια εποικοδομιτική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης είναι η σημερινή συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμλπουμ, ανέφερε ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Με τη σειρά του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε πως εναπόκειται στην κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τους στόχους της καθώς ο ίδιος ήρθε στην Αθήνα ακούσει τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και να εξηγήσεις τις απαιτήσεις των εταίρων.

Για το πρόγραμμα είπε πως λήγει τον Φεβρουάριο “και τότε θα αποφασίσουμε”. Για την διάσκεψη για το χρέος δήλωσε πως αυτή ήδη υπάρχει και ονομάζεται Eurogroup. “Τα συμφέροντα μας είναι αμοιβαία και το Eurogroup έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Ελλάδα”, είπε ακόμη ο Γ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε πως είναι σημαντικό να μην χαθεί η πρόοδος που έγινε το προηγούμενο διάστημα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

ΣΚΛΗΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΜΕ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ “ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ” ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ – ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Ο Τ. ΒΙΖΕΡ – ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΑΘΗΝΑ – Σύντομης διάρκειας ήταν η συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο πρόεδρος του Eurogroup κατευθύνεται στο ΥΠΟΙΚ για τη σύσκεψη με τον Γ. Βαρουφάκη.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξιμου ο κ. Βίζερ που συνοδεύει τον Γ. Ντάισελμπλουμ είπε σε δημοσιογράφους πως “πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις” ενώ όπως πρόσθεσε “η Ευρώπη είναι ανοικτή σε διάλογο με την Ελλάδα”.

Τον κ. Ντάισελμπλουμ υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το αίτημα για ευρωπαϊκή διάσκεψη όσον αφορά το ζήτημα του χρέους.

Αναλυτικά τι ειπώθηκε:

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από το φαύλο κύκλο των μνημονιακών πολιτικών και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρας μας, χωρίς όμως να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα και παράλληλα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνάντησή τους, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών».

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα. Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα. Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του Δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.

Σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του, ότι, παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη-μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία. Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ

Οι σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας και τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ είναι καθοριστικής σημασίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με αυτή την επίσκεψη ξεκινά η διαβούλευση με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη, συνολική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της κοινωνικής μας οικονομίας στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης Ευρώπης».

Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να εισέλθει και σε τεχνικές λεπτομέρειες, με κοστολόγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει, παρουσιάζοντας λύσεις για τη χρηματοδότησή τους.

Τι θα πει σε Γ. Ντάισελμπλουμ και Τ. Βίζερ ο Γ. Βαρουφάκης

Στον Γ. Ντάισελμπλουμ και τον Τ. Βίζερ που έρχονται σήμερα στην Αθήνα θα παρουσιάσει ο Γ. Βαρουφάκης το «πρόγραμμα γέφυρα» που θα κινείται μέσα στο πλαίσιο της οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις διαπραγματεύσεις κυριαρχούν οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει τελικά η Ελλάδα, τι θα γίνει με την αξιολόγηση, και το εύρος των παραχωρήσεων που μπορεί να κάνει, τελικά η Ευρώπη, για το χρέος αλλά και τη χαλάρωση των όρων εποπτείας και προσαρμογής, ει δυνατόν με χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και ρήτρες ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους.

Οι πληροφορίες λένε πως στο σχέδιο Βαρουφάκη θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις (αλλά και εναλλακτικές) για την αύξηση των εσόδων του δημοσίου με συγκεκριμένα, απτά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.Το πρόβλημα σε όλες τις συζητήσεις είναι οι δηλώσεις των υπουργών, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, για την πρόθεση τους να ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις όπως ο διαγωνισμός για τη «μικρή ΔΕΗ» ή το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.Μένει να δούμε ποιά θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι αντιπροτάσεις αλλά και οι δηλώσεις που θα ακολουθήσουν το ραντεβού με τον Α. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ακόμη, βασική επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είναι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, με τους οποίους, το σχέδιο είναι να πληγούν όσο είναι δυνατόν λιγότερο οι φορολογούμενοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Βέβαια, όπως επισήμαναν οι ίδιοι, «ρόλο θα παίξει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γ. Βαρουφάκης στους NYT: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ.!

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΠΡΙΝ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Νωρίτερα

Έφτασε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλου. Ξεκίνησε η συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Ο Α. Τσίπρας του είπε μπροστά στις κάμερες πως η παρουσία του ευρωπαίου αξιωματούχου στην Αθήνα είναι θετική εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα