Στο Κίεβο για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Στο Κίεβο βρίσκεται σήμερα Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην εμπόλεμη Ουκρανία έπειτα από 14 μήνες συγκρούσεων.

Το αιφνιδιαστικό ταξίδι του Στόλτενμπεργκ χαρακτηρίζεται από τα διεθνη ΜΜΕ «εξαιρετικά ευαίσθητο», καθώς πραγματοποιείται ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται και η ουκρανική πλευρά πιέζει τη Συμμαχία να παρουσιάσει έναν σαφή οδικό χάρτη ένταξης για την χώρα εν όψει της επόμενης νατοϊκής Συνόδου Κορυφής, το καλοκαίρι

στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ζητήσει επισήμως ήδη από πέρυσι να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μια πορεία η οποία όμως εκκρεμεί ήδη από το 2008 χωρίς να έχει σημειώσει έκτοτε σημαντικά βήματα προόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν χώρες όπως, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ουγγαρία, που δεν θέλουν να δοθεί ένας σαφής οδικός χάρτης ένταξης στην Ουκρανία τώρα, εν μέσω πολέμου.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άλλοι σύμμαχοι (όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής) που ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών της ένταξης μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων βημάτων.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα