Στο έλεος του σουλτάνου Ερντογάν δικαστικοί και αξιωματικοί “φίλοι” των πραξικοπηματιών

(upd) Στο έλεος του σουλτάνου Ερντογάν οι στρατιωτικοί που στασίασαν αλλά και εκατοντάδες δικαστικοί, ύποπτοι από το παρελθόν για τις απόψεις τους.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α’ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Συνολικά έχουν συλληφθεί πάνω από 2.830 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.

Συλλήψεις έγιναν και στο τουρκικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς και στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η κυβέρνηση καθώς και

ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνουν και σήμερα έκκληση στους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος να βγουν, όπως χτες τη νύχτα, στους δρόμους. Ειδικά ο Ερντογάν, το έκανε αυτό και μέσω ανακοίνωσης της Προεδρίας, αλλά και μέσω μηνύματος sms που έχει σταλεί σε μεγάλο αριθμό πολιτών.

Την ίδια έκκληση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά, ο οποίος αναφερόμενος στους επίδοξους πραξικοπηματίες, είπε: «Βομβάρδισαν την εθνοσυνέλευση και το χώρο όπου βρισκόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Υπό κράτηση πάνω από 2.800 δικαστικοί

Εντυπωσιακή είναι η επέκταση της επιχείρησης σκούπας που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, εκτός από το στράτευμα και στο χώρο των δικαστικών. Ο ένας μετά τον άλλον προσάγονται οι ανώτατοι δικαστικοί.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από 2.800 δικαστικοί. Εντάλματα έχουν εκδοθεί επίσης για 140 μέλη του Τουρκικού Συμβουλίου του Κράτους, 48 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ενός μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πρόκειται για στρατιωτικούς και δικαστικούς, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόσκεινται στον χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Μέχρι πριν από λίγο καιρό το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν ήταν βασικός συνεργάτης της πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, αλλά από το 2015 είναι από τους βασικούς εχθρούς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα