Ιταλικό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις αποκάλυψε ο Ε. Λέτα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις κοινές δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για μια πολύ γόνιμη και παραγωγική συζήτηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό και ανέφερε πως συζήτησαν μια κοινή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Παράλληλα, ανέφερε πως Ελλάδα

και Ιταλία πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν ανάγκη από μια πολιτική που συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις με την ανάπτυξη» είπε ο κ.Σαμαράς.

«Μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, έρχεται η ώρα για την ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας πως πανευρωπαϊκός στόχος η υιοθέτηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

Όπως είπε ο κ.Σαμαράς κοινός στόχος είναι μια ευρωπαϊκή οικονομία που θα είναι απαλλαγμένη από τη μεγάλη μάστιγα της ανεργίας, ενώ όπως είπε, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρξει συνάντηση Ελλάδος – Ιταλίας για κοινή στρατηγική ως προεδρεύουσες χώρες το 2014 στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως αποτελεί τεράστια επιτυχία για τις δύο χώρες καθώς αποτελεί από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στη Νότια Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ιταλικές επιχειρήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και πως η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος για να αποφευχθούν άλλες κρίσεις.

Τόνισε ακόμη πως “οι θυσίες δεν είναι θυσίες που αποτελούν αυτοσκοπό” σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και πρόσθεσε πως “το 2014 μπορεί να είναι έτος καμπής για την Ευρώπη”.

Ο κ. Λέτα μίλησε και για τον αγωγό TAP χαρακτηρίζοντας “σημαντικό” το αποτέλεσμα σε όσα έχουν γίνει ως τώρα αλλά και “σημαντικό το έργο Σαμαρά”. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του να επισκεφθεί την Ιταλία τον προσεχή Οκτώβριο.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε: TAP, κρίση και ανεργία στην “ατζέντα”

Στην «ατζέντα» των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά θέματα (ΤΑΡ), η λαθρομετανάστευση, οι συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι πολιτικές ανάπτυξης που πρέπει να αναπτύξει η ευρωζώνη για την ανάσχεση της ανεργίας.

«Το κύριο θέμα θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, της γηραιάς ηπείρου που πρέπει να γίνει διαφορετική από τη σημερινή, ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό και να τη δουν ως πηγή ελπίδας και ένα ενιαίο σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες», έχει δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός στο ΑΜΠΕ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Ελλάδα.

«Έρχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την ελληνική κοινή γνώμη και για να πω ότι υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και τον εαυτό της», διαμήνυσε, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Συνάντηση Βενιζέλου – Λέτα μετά το γεύμα στο Μαξίμου

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Αντώνης Σαμαράς προς τιμήν του Ιταλού ομολόγου του στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, γύρω στις δύο το μεσημέρι, ο κ. Βενιζέλος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ενρίκο Λέτα.

Δε θα επισκεφθεί την Ακρόπολη ο Λέτα σε ένδειξη πένθους για το δυστύχημα στο Αβελίνο

Εν τω μεταξύ, σε ένδειξη πένθους μετά το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη τη νύχτα στο Αβελίνο, ο κ. Λέτα ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη σήμερα στην Ακρόπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα