Στην Ιταλία βαράνε νταούλια! Σαλβίνι – Ντι Μάιο βγάζουν selfie

Τα παιδία…παίζει; Οι ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι έβγαζαν χαρούμενοι selfie με μαθητές, έξω από το Palazzo Chigi, την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη Ρώμη, πηγαίνοντας για σύσκεψη σχετικά με τον προυπολογισμό 2019, θέμα που έχει ανάψει φωτιές στην Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα.

Στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, πριν την κυβερνητική σύσκεψη, Ντι Μάιο και Σαλβίνι επανέλαβαν ότι δεν θα αλλάξει ο στόχος για έλλειμμα

2,4% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Αν κάναμε πίσω στον προϋπολογισμό, θα σήμαινε ότι θα προδίδαμε τους Ιταλούς, τόνισε ο Ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων. Ο Σαλβίνι από την άλλη, επικεφαλής της Λέγκα, δήλωσε πεπεισμένος ότι ο προϋπολογισμός θα προκαλέσει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2% την επόμενη χρονιά.

Πάντως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα παραδέχθηκε πως «αν ξεφύγει το σπρεντ θα πρέπει να αλλάξει ο προϋπολογισμός».

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής νωρίτερα αρνήθηκε να επικυρώσει το πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι οι προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Το σχέδιο προβλέπει στόχο ανάπτυξης 1,5% την επόμενη χρονιά, 1,6% το 2020 και 1,4% το 2021. Η κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει την άποψη του γραφείου προϋπολογισμού, αλλά αν το πράξει το κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει τον υπουργό Οικονομικών για εξηγήσεις.

Στο μεταξύ και η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε ότι χαμηλώνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης, όπως σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση, θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Ντι Μάιο αντέκρουσε αυτή την εκτίμηση δηλώνοντας ότι η μεταρρύθμιση του 2011- με την οποία ανέβηκε η ηλικία συνταξιοδότησης- είχε εγκριθεί από κυβέρνηση τεχνοκρατών, που «δεν είχε ψηφιστεί από κανέναν». Ο Σαλβίνι από την πλευρά του είπε πως οι θεσμοί και οι άνθρωποι που επικρίνουν τώρα τα σχέδια της κυβέρνησης, ήταν εκείνοι που κατέστρεψαν την Ιταλία.

Λίγο πριν από τις δηλώσεις Ντι Μάιο και Σαλβίνι, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε γράψει στο Facebook ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους της, αλλά θα τον ενισχύσει τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας τα πλάνα επενδύσεων. Σημείωσε ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με κρατικές εταιρείες, προκειμένου να ξεκινήσουν μαζί να καταστρώνουν ένα εθνικό σχέδιο επενδύσεων.

Die Welt: Οι ιταλικές τράπεζες πιο απειλητικές από τις ελληνικές

Keywords
Τυχαία Θέματα