Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί στις 3-4 Νοεμβρίου – Όλες οι εκκρεμότητες που μπλοκάρουν την αξιολόγηση

Στην Αθήνα θα βρεθεί ο Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου. Ο Επίτροπος της Κομισιόν, ου θα έχει σειρά συναντήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης, επρόκειτο να βρεθεί στην Ελλάδα στις 14 Οκτωβρίου αλλά το ταξίδι του αναβλήθηκε λόγω του θανάτου της μητέρας του.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια διαίτερα κρίσιμη περίοδο για την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και θεωρείται προπομπός

της επίσκεψης Γιούνκερ που έχει προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο.

Επί τάπητος θα βρεθούν τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέτρο το οποίο έχει απορρίψει ο Μοσκοβισί, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ζητήματα τα οποία έχουν μπλοκάρει την αξιολόγηση και καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Αννίκα Μπράιτχαρντ, ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση για την εφαρμογή του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που συνδέεται με την εκταμίευση των 2 δισ., η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε πως υπάρχει «σημαντική πρόοδος» και πως η σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρωθεί «σύντομα».

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, κατά την οποία τα κράτη μέλη θα ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης, δεν αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα