Στην Αθήνα ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν της DGCom

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGCom) και αρμόδιος για τις κρατικές ενισχύσεις Gert jan Koopman.

Στις συναντήσεις που θα έχει με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών (όσο και με ΤΧΣ, ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα), θα οριστικοποιηθούν τα σχέδια μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης του πιστωτικού

συστήματος για την ερχόμενη πενταετία.

Πέρα από τις κινήσεις λειτουργικής αναδιάρθρωσης (κλείσιμο / συγχώνευση καταστημάτων, περιορισμός αριθμού εργαζομένων κτλ.), μεγάλη σημασία για το μέλλον των ελληνικών ομίλων έχει η οριστικοποίηση του σχεδιασμού για τις θυγατρικές που θα πωληθούν τα επόμενα χρόνια.

Η τρόικα έχει ταχθεί υπέρ της αποψης ότι θα πρέπει να υπάρξει αποχώρηση από μη τραπεζικούς τομείς, καθώς και από ζημιογόνες αγορές.

Στόχος είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στην οργανική κερδοφορία, με τη μεγιστοποίηση των συνεργειών που θα προκύψουν από τον τελευταίο κύκλο συγκέντρωσης του κλάδου.

Δείτε το ρεπορτάζ του Bank Wars στις 16/09/13:

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έρχεται ο Γκερτ Γιαν Κούπμαν της DG Com και “ορίζει” το μέλλον των 2656 καταστημάτων στα Βαλκάνια

Οι θυγατρικές που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια, και που “εκπροσωπούνται” από 2.656 καταστήματα, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της πανίσχυρης Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp), ο αναπληρωτής διευθυντής της οποίας Γκερτ Γιαν Κούπμαν, φθάνει στην Αθήνα.

Οι 4 συστημικές τράπεζες (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) έχουν ετοιμάσει τις προτάσεις τους, τις οποίες μάλιστα έχουν “περάσει” από το υπουργείο Οικονομικών, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Μένει λοιπόν, με τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν, ο κ.Κούπμαν, να δώσει το πράσινο φως για το μέλλον των θυγατρικών των τραπεζών στα Βαλκάνια.

Το σχέδιο που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για τις τράπεζες είναι η ίδρυση μιας holding εταιρείας ανά χώρα. Κάτω από την ομπρέλα της holding θα υπάγονται όλες οι θυγατρικές που έχουν στην ίδια χώρα η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank και έτσι θα προκύψουν μεγάλες οικονομίες κλίμακας, πιθανές προοπτικές εισαγωγής σε χρηματιστήρια ή και διεύρυνσης της μετοχικής βάσης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο, αν και έχει ισχυρά πλεονεκτήματα και αποτελεί την καλύτερη λύση για τις τράπεζες, δεν φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει κυρίως λόγω φορολογικών θεμάτων και κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Ετσι, το σχέδιο που θα συζητηθεί μεταξύ τραπεζών και DG Comp είναι αυτό της ανταλλαγής των θυγατρικών ώστε να διατηρηθούν οι συμμετοχές που έχουν στρατηγική σημασία για την κάθε τράπεζα. Αν δηλαδή μια τράπεζα έχει ισχυρή παρουσία στη Βουλγαρία, να γίνεται ένα swap ώστε να αποκτά τις θυγατρικές στη Βουλγαρία και των υπόλοιπων τραπεζών, παραχωρώντας σε αντάλλαγμα τη θυγατρική της στην Αλβανία, στη Σερβία κ.τ.λ. Με τον τρόπο αυτό γεωγραφικά περιορίζεται η έκθεση των ελληνικών τραπεζών και καθεμία διατηρεί τις στρατηγικής σημασίας επενδύσεις στα Βαλκάνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα