ΤΑ “ΟΠΛΑ” ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ – ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ – ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

12:00 6/2/2014 - Πηγή: BankWars

(upd)Ύφεση χαμηλότερη του 4% και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, προανήγγειλε από τη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για βελτιωμένα στοιχεία, τα οποία στρώνουν τα χαλί για να δεχθεί η Αθήνα το …δώρο των Ευρωπαίων, δηλαδή τη συμφωνία για κάποιο είδους ελάφρυνσης του χρέους μέσω μείωσης επιτοκίων και επιμήκυνσης

και ενδεχομένως ένα τρίτο δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχες της εβδομάδας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Στη Φρανκφούρτη μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας που κρατά συνειδητά «κλειστά τα χαρτιά του» για όσα ακούγονται και αφήνει το «παιχνίδι» να εξελιχθεί,αφού ήδη έχουν προβληθεί τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος και πως θα αντιμετωπιστεί.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εδώ και λίγες ημέρες συνεργάτες του κ. Στουρνάρα προϊδεάζουν τους συνομιλητές τους πως «κάτι καλό θα βγει» για την Ελλάδα από τις κρυφές και φανερές συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο.

Τα τρία σενάρια

Προ ημερών ακούστηκε από το Spiegel το σενάριο για κούρεμα χρέους, κάτι που η Αθήνα διακαώς θα επιθυμούσε.

Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το Βερολίνο συζητά για νέο δάνειο 10-20 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, με την Αθήνα να τηρεί στάση αναμονής αλλά να διαμηνύει πως «είμαστε θετικοί σε κάθε συζήτηση για πακέτο βοήθειας, εφόσον όμως δεν συνοδεύεται από δημοσιονομικά μέτρα, παρά μόνον από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα».

Το νέο σενάριο για μείωση 50 μονάδων στα επιτόκια και επιμήκυνση 50 χρόνια, σημαίνει πρακτικά πολύ χαμηλή και σταθερή δόση κάθε χρόνο (1%-2% του ΑΕΠ) για πληρωμές τόκων. Επί της ουσίας, εξακοντίζει το ελληνικό χρέος πολύ μετά το 2020. Θεωρητικά μπορεί να σημαίνει ότι θα το «ξεχάσουν» ακόμα και τα κράτη που έχουν δανείσει τη χώρα μας και, ίσως, διαγραφεί κάποτε οριστικά αν το επιτρέψουν οι συνθήκες (πχ αν εσωτερικοποιηθεί στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής ενοποίησης).

Οι συναντήσεις

Ο κ. Στουρνάρας θα έχει σήμερα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνονται και επαφές με εκπροσώπους τους επιχειρηματικού κόσμου και παράγοντες του τραπεζικού τομέα της χώρας. Θα τους προϊδεάσει και για άλλες «θετικές εκπλήξεις» από τη χώρα μας, πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος, για να τους πείσει πως δεν συμφέρει πια κανέναν να παρατείνεται η αβεβαιότητα για την τύχη της χώρας μας.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στις 14.30 (τοπική ώρα) θα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν ενώ στις 16.00 θα ακολουθήσει συνάντηση με το Δ.Σ. της Deutsche Bundesbank.

Νωρίτερα, στις 12.30 (τοπική ώρα) ο υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει σε γεύμα της επιχειρηματικής λέσχης Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft, παρουσία 100 εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ

Original article: ΤΑ “ΟΠΛΑ” ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ – ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα