Στα χέρια του Ντράγκι το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ

Στα χέρια της ΕΚΤ και του διοικητή Μάριο Ντράγκι βρίσκεται το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όπως τονίζουν αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει «κλειδί» για την ελληνική οικονομία την 6η Μαίου, καθώς η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αυξήσει το haircut

στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοικτό ο Ντράγκι την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Την ίδια ώρα ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, εκτιμά ότι οι πιο καθοριστικές συζητήσεις θα λάβουν χώρα στους κόλπους της ΕΚΤ η οποία θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και σε ποιο βαθμό.

Στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της στις 29 Απριλίου, η ΕΚΤ θα βρεθεί υπό πίεση προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στο σύστημα υποστήριξης ζωής.
Αλλά εάν δεν έχει σημειωθεί πρόοδος αλλού, αυτό το ισχυρό θεσμικό όργανο κινδυνεύει να συνταχθεί με άλλους παράγοντες στο ελληνικό δράμα, που μετατρέπονται χωρίς να έχουν πρόθεση, από το να είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης, να είναι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, επί του παρόντος αλλά και μελλοντικά, αναφέρει ο El Erian.

Η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα περιλαμβάνει κάποια παραλλαγή τριών βασικών εναλλακτικών επιλογών. Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι η ΕΚΤ μέσω του ELA θα συνεχίσει να επεκτείνει την κατ’εξαίρεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει να «τραβήξει» την πρίζα» από την Ελλάδα και η
τρίτη εναλλακτική περιλαμβάνει η ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Β’.

Keywords
Τυχαία Θέματα