Στα 3 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα

Στα 3 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 8μηνο του 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι χωρίς να προσμετρηθούν τα κέρδη που αποδόθηκαν από τις συμμετοχές των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης στα ελληνικά ομόλογα, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,5 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου
2013 σε πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,55 δισ. ευρώ στο επτάμηνο 2013.Το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 50% αποδίδεται στην μεταφορά αποδόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ (Securities Market Program -SMPs).Τονίζεται ότι τα έσοδα από SMPs δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, καθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Νοεμβρίου 2012, ελήφθη μεταγενέστερα δηλαδή μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων.
Keywords
Τυχαία Θέματα