ΣΟΥΗΔΙΑ: Ταραχές σε Στοκχόλμη, Ερεμπρο – Φτώχεια και μεταναστευτικό πυροδοτούν εντάσεις – Μίνι οδηγία από ΗΠΑ και Βρετανία

Για έκτη συνεχή νύχτα συνεχίστηκαν χθες οι ταραχές στα περίχωρα της Στοκχόλμης, όπου πολλά οχήματα καταστράφηκαν από φωτιές στις φτωχές γειτονιές.

Περίπου 200 ακροδεξιοί βρέθηκαν στις περιοχές, όπου διαμένουν φτωχοί μετανάστες και έβαλαν φωτιά σε πολλά αυτοκίνητα, καταστρέφοντάς τα.

Η αφορμή που έχουν ξεσπάσει τα επεισόδια είναι ο θάνατος ενός 69χρονου από πυρά αστυνομικών στις αρχές του μήνα στο Χούσμπι, στο οποίο το 80% των 12.000 κατοίκων του είναι μετανάστες.

Η συσσώρευση άνεργων μεταναστών στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων -οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου

το 15% του πληθυσμού- αποτελεί πάντως τη βασική αιτία της έντασης.

Ανησυχία προκαλεί στις αρχές το γεγονός ότι οι ταραχές έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις.

Η βία επεκτάθηκε έως την πόλη Έρεμπρο που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα δυτικά της Στοκχόλμης. Εκεί αναφέρθηκε μια πυρκαγιά σε σχολείο, καθώς και αρκετές καταστροφές οχημάτων, αλλά όπως ανέφερε η αστυνομία, η ηρεμία επέστρεψε στην πόλη περίπου τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Οι ταραχές στη Σουηδία έχουν ανοίξει ξανά το θέμα ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία όπου οι αντιθέσεις εντός της κοινωνίας συνεχώς μεγαλώνουν.

Μια πρόσφατη κυβερνητική έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των νέων, ηλικίας 16 με 29 ετών, σε μερικές από τις πιο φτωχές συνοικίες των μεγάλων σουηδικών πόλεων, δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Στοκχόλμη απηύθυναν έκκληση προς τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τα «καυτά» σημεία στη σουηδική πρωτεύουσα.

Keywords
Αναζητήσεις
ερεμπροκ σουηδια, σουηδια-ερεμπρο
Τυχαία Θέματα