ΣΟΪΜΠΛΕ: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ μόνο με πρόγραμμα – Εθνική επιλογή τα capital controls

«Η απόφαση για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Die Zeit και τάσσεται κατά του ενδεχομένου ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Αναδεικνύει δε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων ως βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και τονίζει ότι παραμονή στο ευρώ χωρίς εφαρμογή του προγράμματος δεν γίνεται.

Υπέρ

ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους τάσσεται, αντίθετα, ο αμερικανός οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ, ο οποίος συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε με συντονιστή την εφημερίδα και επισημαίνει ότι «το μεγάλο λάθος σε αυτή την κρίση ήταν ότι δεν έσβησαν από νωρίς τα χρέη».

Όπως λέει ο Σόιμπλε «η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για όλα», ενώ κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να τηρήσει τους όρους λιτότητας, διότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα άντεχε μια έξοδό της από το ευρώ, σημειώνει: «Δεν θα το σχολιάσω. Αλλά δεν ξέρω εάν θα συμβουλευόμουν αμερικανούς οικονομολόγους σε ένα τέτοιο ζήτημα».

Από την πλευρά του ο κ. Ρόγκοφ αναφέρει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί σενάριο χωρίς μια αποσύνδεση της Ελλάδας από την υπόλοιπη νομισματική ένωση. «Αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι η χώρα θα εγκαταλείψει επισήμως το κοινό νόμισμα. Το πιθανότερο είναι περιορισμοί στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων… Στην Ελλάδα λοιπόν το ευρώ θα είχε εκ των πραγμάτων μικρότερη αξία από ό,τι το ευρώ στην Γερμανία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον χρόνο – νομίζω μιλάμε για πέντε, ίσως δέκα χρόνια – προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της», εξηγεί, για να τονίσει ο κ. Σόιμπλε ότι «η απόφαση για έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων ανήκει αποκλειστικά στα κράτη-μέλη». Αρνείται δε να απαντήσει εάν η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα παράλληλο νόμισμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα