ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΣΤΟ EUROGROUP – Ορατή η ρήξη – Μνημόνιο ή τίποτα λέει ο Σόιμπλε

Ορατή είναι η ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στην αποψινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς τα τελευταία σημάδια δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ – Σόιμπλε είναι ξεκάθαρες και αντικατοπτρίζουν τη σκληρή στάση της Γερμανίας, η οποία διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή εκτός μνημονίου και επιτήρησης

από την τρόικα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα ή θα ολοκληρωθεί ή δεν θα υπάρξει πρόγραμμα.

Η Ελλάδα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Θα ήθελα, όμως, να δω τι θα κάνει εάν δεν είναι σε πρόγραμμα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση είναι αναμενόμενη η σκληρή στάση από τους εταίρους και δεν αναμένεται κάποια συμφωνία.

Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ και του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Oικονομικών θα παρουσιάσει την ελληνική πρόταση για μια συμφωνία «γέφυρα», η οποία θα διασφαλίσει μέχρι το καλοκαίρι την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα χωρών, απορρίπτει την ελληνική πρόταση καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του σημερινού μνημονίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι πρώην μνημονιακές Πορτογαλία και Ιρλανδία, και η Ισπανία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη μικρότερη ομάδα υπό τη Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Κάποιες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικές λύσης δεν απέφεραν καρπούς, κάτι που προδικάζει μια πολύ δύσκολη συζήτηση απόψε, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιδιωχθεί η λήψη αποφάσεων.

Για τις αποψινές συζητήσεις θα ενημερώσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά μόνο το Εurogroup και εκεί πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει η καθοριστική συνάντηση για την Ελλάδα, όπου θα επιδιωχθεί η λήψη απόφασης είναι η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου.

Ντάισελμπλουμ: Στο πλαίσιο του μνημονίου οι όποιες αλλαγές για την Ελλάδα

Αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν όψει της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης.

Όπως τόνισε, πιστός στη σκληρή γραμμή του Βερολίνου, οι οποίες αλλαγές για το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα αποκλίνουν από το ήδη υπάρχον μνημόνιο και τις συμφωνίες με την τρόικα.

Λίγο αργότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι κρίσιμο για τη χώρα να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξήγησε ότι θα μπορεί να απαντήσει λεπτομερέστερα αφού ακούσει τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη.

Η στάση του προέδρου του Eurogroup προεξοφλεί μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά για την Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να διαμηνύει επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της.

Να σημειωθεί ότι αύριο ο Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει τους 28 ηγέτες της Ε.Ε για τις εξελίξεις.

Μοσκοβισί: Κοινός στόχος η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο και αυτός είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

“Το νόημα της σημερινής συνάντησης είναι να ακούσουμε προσεκτικά την Ελλάδα. Σήμερα θα μπορέσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να παρουσιάσει τις ιδέες του και να πουν τα υπόλοιπα μέρη τι πιστεύουν”.

“Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη δύο παραμέτρους, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τις αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται”.

Τέλος εκτίμησε ότι σήμερα δεν θα υπάρξουν αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα