ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΡΟΪΚΑΣ

Σκηνικό ρήξης διαμορφώνεται μεταξύ Ελλάδας και τρόικας με αιτία την επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων το 2014.

Ως «κόκκινη γραμμή» εμφανίζεται πλέον η πιθανότητα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων για την Ελλάδα, γεγονός που ο πρωθυπουργός – και όχι μόνο – επαναλαμβάνει σε κάθε δημόσια ή κατ’ ιδίαν τοποθέτησή του το τελευταίο διάστημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς

διεμύνησε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες, ξεκάθαρο “όχι” σε νέα οριζόντια μέτρα και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην Ευρώπη κάνοντας ειδική μνεία στις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων. Επίσης, κατά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του Euro Working Group στην Αθήνα, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί πρόσθετα μέτρα και υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2012 η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει το έλλειμμα και οι δανειστές το χρέος.

Τη θέση για «όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέο μνημόνιο εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύσκεψη που είχε, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τους υπουργούς και υφυπουργούς που συμμετέχουν, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο έκανε λόγο για ισχυροποίηση της πολιτικής διαπραγμάτευσης και αναφέρθηκε στη σημασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Ο υπούργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, δήλωσε στο τελευταίο Eurogroup πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν επιδιώκει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, αλλά δεν συζητά και νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα.

Να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα, ζήτησε και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως η τρόικα ζητά νέα μέτρα ύψους δυο δισ. ευρώ για το 2014.

Σήμερα, η Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο επίσης εκφράζει την άποψη πως δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, αφού με τα ήδη ισχύοντα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 μπορεί και πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ότι έχει προγραμματιστεί.

Παρέμβαση στις τελευταίες εξελίξεις έκανε μέχρι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ξεκαθαρίζοντας ότι “ο κόσμος δεν αντέχει νέα μέτρα”, ενώ ζήτησε από τους πολιτικούς να σκεφτούν “την κοινωνία που βρίσκεται στα όριά της”.

Keywords
Τυχαία Θέματα