Siemens: «Πόλεμος» Μαξίμου – δικαστών – Στον Άρειο Πάγο ο Παρασκευόπουλος – Τι απαντά ο Ντογιάκος

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Δικαιοσύνη για το φιάσκο με τη δίκη της Siemens. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν αιχμές κατά της Εισαγγελίας Εφετών, ενώ ο προϊστάμερνος Ισίδωρος Ντογιάκος και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγγέλουν σκόπιμη προσπάθεια συκοφάντησης της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος μετάβη στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ζητήσει να «τρέξει« η υπόθεση, την οποία ωστόσο χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίπλοκη».Στον Άρειο Πάγο ο Ν. ΠαρασκευόπουλοςΟ υπουργός Δικαιοσύνης
Νικόλαος Παρασκευόπουλος επισκέφθηκε σήμερα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και κατέθεσε δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens. Ο κ. Παρασκευόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες για την επίσπευση της δίκης της Siemens που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν γίνει.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι’ αυτό δικαιολογείται και μία κατ’ εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.

Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί, όχι κοινωνικές-οικονομικές, αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.

Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί».

Η απάντηση Ντογιάκου

Στις αιχμές της κυβέρνησης σχετικά με τις ευθύνες που του αναλογούν για το φιάσκο στη δίκη της Siemens, απαντά ο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο κ. Ντογιάκος κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, οι οποίες δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8-4-2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος Εισαγγελέας με το υπ΄αριθμόν πρωτ. 23002/8-4–2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την Ελληνική στη Γερμανική γλώσσα.
Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( αριθμός πρωτ. 61406/4-11-2015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016.

Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».

Άκρα συκοφαντία καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σκληρή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης από ελάχιστους πολιτικούς και μη, σε σημείο μάλιστα άκρας συκοφαντίας.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας, αφ’ ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.

Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρωτοβουλία για την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί αύριο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Κυβερνητικές πηγές: Συστηματική προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση

«Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνηση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.

«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

ΝωριτεραΣε αναβολή οδηγείται άλλη μια υπόθεση που συνδέεται με τα μαύρα ταμεία της Siemens, εξέλιξη η οποία θα ρίξει λάδι στη φωτιά της σφοδρής αντιπαράθεσης που έχει ξεκινήσει από χθες, λόγω της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης για το σκάνδαλο με τις μίζες του γερμανικού κολοσσού.

Αυτή τη φορά λόγω θανάτου του προέδρου Αγγελή Τριαντόπουλου στη δίκη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, για την υπόθεση των 450.000 που φέρεται να εισέπραξε από τη Siemens.

Ο εφέτης δικαστικός λειτουργός απεβίωσε σε ηλικία μόλις 58 ετών αφού ταλαιπωρούνταν τους τελευταίους μήνες από καρκίνο και είχε υποβληθεί σε θεραπείες.

Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται τον Νοέμβρη του 2013 και είχε φτάσει στο στάδιο των απολογιών, όμως είχε διακοπεί λόγω της αποχής των δικηγόρων αρχικά και λόγω της ασθένειας εν συνεχεία για τον Σεπτέμβριο.

Ο μη ορισμός αναπληρωτή σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, οφείλεται στο γεγονός ότι η δίκη είχε μόνο 5 κατηγορούμενους και λίγους μάρτυρες και η εκτίμηση ήταν ότι θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, κάτι όμως που δεν συνέβη.

Εν τω μεταξύ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζήτησαν όλα τα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση της μετάφρασης του βουλεύματος για την κύρια υπόθεση της Siemens με τους 61 κατηγορούμενους που αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Οι ανώτατοι λειτουργοί της δικαιοσύνης θα μελετήσουν τα έγγραφα και θα αποφασίσουν αν θα παρέμβουν ή όχι.

Κύκλωμα καταγγέλλουν Καμμένος – Κοτζιάς

Για «κύκλωμα» το οποίο οδήγησε τη δίκη της Siemens στην αναβολή κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens, μήπως “φρόντισε” να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;;;», διερωτήθηκε ο κ. Καμμένος, μέσω twitter.

Επίθεση για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για τη Siemens εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Μιλώντας στον Real τόνισε: «Κάποιοι είχαν στήσει την υπόθεση να μην εκδικαστεί και ταυτόχρονα να μην χρεωθούν την δική τους επιλογή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε μεθόδευση, για να μην ολοκληρωθεί η δίκη μέσω της καθυστέρησης μετάφρασης του υπομνήματος.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΠΕΞ στο Real.gr:

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.Τα αποδεικτικά στοιχεία αποδεικνύουν την αλήθεια. Κάποιοι είχαν στήσει την υπόθεση να μην εκδικαστεί και ταυτόχρονα να μην χρεωθούν την δική τους επιλογή.»

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Κυβερνητική αδράνεια

Κυβερνητική αδράνεια στην υπόθεση Siemens καταλογίζει εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο βουλευτής, Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο βουλευτής ανέφερε, ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να επιδίδονται στο παιγνίδι της αλληλομετάθεσης ευθυνών, αλλά και πως επιχειρούν να εμπλέξουν τη Δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της δικής τους ολιγωρίας.

Ζήτησε τέλος, να ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, για τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτού του φιάσκου, όπως είπε, και τις συνέπειές του στην εξέλιξη της υπόθεσης Siemens.

ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες όλων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.

«Πέρα από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μη ουσιαστικής διεκδίκησης από τη Γερμανία των αποζημιώσεων, από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα, καθώς και άλλες γερμανικές εταιρείες. Αυτές τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες προσπαθούν να κρύψουν σήμερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

» Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει το ΚΚΕ, οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί κάθαρσης, διαλεύκανσης των σκανδάλων και της διαφθοράς, καταλήγουν στο κουκούλωμα, γιατί η διαφθορά είναι συνυφασμένη με το ίδιο το σύστημα, που βρίσκει δικλείδες ασφαλείας ή στην καλύτερη περίπτωση «θυσιάζει» κάποιους για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού.»

Λαϊκή Ενότητα: Μεθοδευμένη επ’ αόριστον αναβολή

«Τα κυκλώματα του Π. Καμμένου, η ντροπή του Δ. Παπαδημούλη, το αίσθημα κατάντιας του Αν. Λοβέρδου, και τα ‘άλλα λόγια να αγαπιόμαστε’ του Αδ. Γεωργιάδη κάνουν απλά μπαλάκι τις ευθύνες για την προσπάθεια μεθοδευμένης επ’ αόριστον αναβολής της δίκης της Siemens» αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα.

«Αναβολή ,που κινδυνεύει να οδηγήσει στην παραγραφή των αδικημάτων. Έτσι το πρώτο σκάνδαλο των μιζών, κινδυνεύει να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο , αυτό της ΜΗ διερεύνησης της υπόθεσης.

» Το γεγονός ότι από τον ιστότοπο της Βουλής κατέβηκε ,με ευθύνη του σημερινού της πρόεδρου, το πόρισμα για τα σκάνδαλα της Siemens , θα έπρεπε να μας είχε προϊδεάσει.

» Περιμένουμε σε λίγο να ακούσουμε και τις γνωστές επικλήσεις ,περί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο.»

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο Siemens: Οργή Μαξίμου(!) για την αναβολή της δίκης – Κίνδυνος παραγραφής

Keywords
siemens, siemens, μαξιμου, αλέξης τσίπρας, μετάφραση, αθηνα, εδε, μμε, συνταγμα, τσιπρας, οτε, νέα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, οφείλεται, καμμενος, twitter, real, βουλη, ΚΚΕ, ελλαδα, λοβερδος, κινηση στους δρομους, συριζα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, φωτια, αλέξης τσίπρας, μετάφραση, γερμανια, γνωμη, εδε, μμε, πλαισιο, σημερινη, ψεμα, real, real.gr, αδρανεια, αρθρο, αιτησεις, απλα, αφορμη, γεγονος, γινει, γλωσσα, γραφεια, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, εγγραφα, εγγραφο, ειπε, εκτιμηση, ελλειψη, ενημερωση, εξελιξη, επρεπε, ετων, ευθυνη, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλικια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, κυβερνηση, κυρια, λαδι, λογια, λογο, ματια, μηνες, μιζες, νικο, ντροπη, οφείλεται, παφιλης, συγκεκριμενα, συνεχεια, τεως, φιασκο, φορα, ευθεια, ενωση, οργανα, οργη, πηγες, πληροφοριες, σωρο, θανασης, θανου, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα