Σφαγή χωρίς τέλος στη Γάζα – Πάνω από 500 νεκροί – Πένθος και απεργία

Ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει παραλύσει σήμερα από μια γενική απεργία ως αντίδραση στους σφοδρούς χθεσινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας που στοίχισαν στη ζωή σε τουλάχιστον 140 ανθρώπους, περισσότεροι από 70 από τους οποίους σκοτώθηκαν μόνο στη συνοικία Σετζάγια.Η έκκληση
για την απεργία απευθύνθηκε από τα συνδικάτα και πολλά ισλαμιστικά κινήματα, πριν λάβει επίσης την υποστήριξη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία ζήτησε να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε ολόκληρο το παλαιστινιακό έδαφος μετά τις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού.Σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, τα καταστήματα, οι αγορές και τα δημόσια κτίρια δεν άνοιξαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι γνώρισαν χθες την πιο αιματηρή ημέρα από τις 8 Ιουλίου, οπότε άρχισε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.Εξάλλου στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ραμάλα ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στη Ναμπλούς.Η Δυτική Όχθη έχει παραμείνει ήρεμη στο σύνολό της από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 Παλαιστινίους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την έκκληση για «άμεση κατάπαυση των εχθροπαξιών». Σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου έπειτα από δίωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη μέλη «ζητούν τον σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων».
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσει με Αιγύπτιους αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματούχους την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στο μέτωπο του πολέμου, η ένοπλη πτέρυγα της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς υποστήριξε ότι έπιασε αιχμάλωτο έναν ισραηλινό στρατιώτη, προκαλώντας πανηγυρισμούς στους δρόμους της πόλης της Γάζας, όπου εκατοντάδες πολίτες θριαμβολογούν φωνάζοντας “Αλλάχ Ακμπάρ” (Ο Θεός είναι μεγάλος).Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών.

Σήμερα το πρωί, σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πολλά πτώματα κείτονται ακόμα στους δρόμους, ενώ άλλα βρίσκονται κάτω από συντρίμμια. Το Ισραήλ ανακοίνωσε 13 νεκρούς στρατιώτες. Αποτυχημένες όλες οι μέχρι στιγμής διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία.

Σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας από την επιδρομή ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων. Αγγίζουν τους 90 οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν μόνο στις σημερινές επιθέσεις στη Γάζα αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές, ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει 13 στρατιώτες νεκρούς. Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει, την ώρα που το Κατάρ αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία, καλώντας εσπευσμένα για συνομιλίες τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

20:20

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να λένε «Ισραήλ, κάνε χρήση του δικαίωματός σου της αυτοάμυνας», είναι αναμφισβήτητα η Ουάσιγκτον που πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της» δήλωσε στο τουρκικό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ «για κρατική τρομοκρατία» και για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.
Την Παρασκευή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι είχε ασκήσει κριτική στις δηλώσεις του Ερντογάν ενώ τις χαρακτήρισε «προσβλητικές και ψευδείς».

19:36 Το γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, με e-mail προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι «η Γάζα είναι πεδίο μάχης και επομένως η κάλυψη των εχθροπραξιών εκθέτει τους δημοσιογράφους σε κίνδυνο… Γι’ αυτό και το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τραυματισμούς ή ζημιές που μπορούν να συμβούν», ενώ κάνουν τη δουλειά τους. Ήδη χθες βράδυ, ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο Χαλιντ Χαμάντ, έχασε τη ζωή του στα ανατολική της Πόλης της Γάζας.

19:30 Ο επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντζ χαρακτήρισε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα «δύσκολη και περίπλοκη» αλλά είπε ότι ο στρατός είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την αποστολή του. Δήλωσε «πολύ ευχαριστημένος με τα όσα έχει δει μέχρι στιγμής» και είπε ότι «λυπάται όταν βλέπει πληγωμένα παιδιά και γυναίκες» αλλά οι κάτοικοι της Γάζας «θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι θύματα της Χαμάς».

19:25 Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σήμερα στη Βιέννη.

Και διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ έξω από την πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

18:45 Χωρίς να γνωρίζει ότι τα μικρόφωνα ήταν ανοικτά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κουβέντιαζε με σύμβουλο του, σχολιάζοντας την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, λίγο πριν αρχίσει συνέντευξη του στο στούντιο του δικτύου FOX.
«Ωραία επιχείρηση…ακριβείας!», ακούγεται να λέει σαρκαστικά. «Πρέπει να πάμε εκεί. Πρέπει να πάμε απόψε. Είναι παρανοϊκό να καθόμαστε εδώ».

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3LQXEIRkgxY

18:35 Στους 89 αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 60 σε μία γειτονιά (Shuja’iyya).

Από την άλλη πλευρά οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι 13 στρατιώτες σκοτώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών τους στους 18 , μέσα σε δυο ημέρες.

17:30 «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να εισβάλει στη Γάζα για να καταστρέψει τα τούνελ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι «και οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις ρουκέτες που εξακολουθούν να εκτοξεύονται εναντίον του». Ο Κέρι ζήτησε από τη Χαμάς να σκεφτεί πάλι το ενδεχόμενο της εκεχειρίας «για να σωθούν ζωές» και είπε ότι μπορεί σύντομα να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσει στις διπλωματικές προσπάθειες. Πορείες διαμαρτυρίες διοργανώνονται αυτή την ώρα στη Ραμάλα και της Τζενίν της Δυτικής Όχθης, με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές να ζητούν από τον Πρόεδρο Αμπάς να καλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να απαγγείλει κατηγορίες στο Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

17:05 «Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι πρέπει» για να σταματήσει τις ρουκέτες της Χαμάς και να αποκαταστήσει την ηρεμία, είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, και επέμεινε ότι ο στρατός κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι στοχεύει σκόπιμα Ισραηλινούς πολίτες και ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες». δεν θέλησε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση και όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ σκοπεύει να γίνει πάλι δύναμη κατοχής στην Γάζα απάντησε ότι «κανένας δεν θέλει να καταφύγει σε ακραία στρατιωτικά μέτρα»

16:40 Ο Αραβικός Σύνδεσμος περιέγραψε τις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα ως «έγκλημα πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο. Παλαιστινιακές πηγές ήδη ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων από τις σημερινές επιχειρήσεις σε 62 και αναφέρουν ότι πολλά πτώματα κείτονται ακόμα στους δρόμους ενώ άλλα βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα, μεταξύ των νεκρών είναι 17 παιδιά, 14 γυναίκες και 4 ηλικιωμένοι. Περίπου 400 είναι οι τραυμτίες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ρωτήθηκε από το CNN πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση και απάντησε ότι «προχωρά αρκετά γρήγορα».

16:20 Ο Στρατός ανακοίνωσε μια «παράταση» της εκεχειρίας, που λήγει σε 15 λεπτά περίπου, αν και οι επιχειρήσεις του συνεχίζονται έτσι κι αλλιώς. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα έχει απόψε στις 9 το βράδυ νέα συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας για να συζητήσει εάν θα διευρυνθεί κι άλλο η χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα