Σενάριο νέω εκλογών στην Ελλάδα από τη Nomura – “Δύσκολη η συμφωνία με τους δανειστές”

13:53 3/2/2015 - Πηγή: BankWars

Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, αναφέρει η Nomura σε ανάλυσή της.

Όπως επισημαίνει, ένας φυσικός τρόπος για να κερδίσει κανείς χρόνο είναι να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση, κάτι ωστόσο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να μην κάνει καθώς δεν αναγνωρίζει το ισχύον πρόγραμμα. Δεύτερον, ακόμη και αν επιδιωχθεί μια εναλλακτική συμφωνία χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να διασώσει το προφίλ της στο εσωτερικό, αυτό πιθανώς θα δοθεί ως αντάλλαγμα στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ

είχε αντιταχθεί όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

Τέλος, δεν είναι ρεαλιστικό κατά την άποψη της Nomura να αναμένουμε από την ΕΚΤ να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει την χρηματοδότηση μέσω επιπλέον έκδοση T-bills ελλείψει ενός συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας.

Επίσης, αναφέρει ότι εξαιτίας των περιορισμών που θέτουν οι παραπάνω επιλογές, ένας τρόπος διεξόδου θα ήταν η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ένα νέα πρόγραμμα του ESM από την Κομισιόν είτε πριν από τις 28 Φεβρουαρίου είτε αμέσως μετά, ακολουθώντας μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την συνέχιση της παροχής πίστωσης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

Με αυτόν τον τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να ισχυριστεί ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έχει λήξει και ότι η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε μια «νέα σχέση» με την Ευρώπη. Μια τέτοια επιλογή ωστόσο, θα άφηνε ανοιχτά σημαντικά ζητήματα (όπως την μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ), ενώ οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί να αναστρέψει, δεν θα είναι εύκολο ζήτημα για να χειριστεί το κόμμα εσωτερικά. Συνεπώς, «αναμένουμε ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα είναι επίμονες, σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ έναντι της Ελλάδας».

Advantage …Europe

Η επιρροή της Ευρώπης προκύπτει από τρεις πηγές. Πρώτον, η κρατική χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, με την συμπληρωματική έκδοση εντόκων γραμματίων να γίνεται αναγκαία ίσως και από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να απορροφήσουν την έκδοση ωστόσο, είναι περιορισμένη εξαιτίας των πιέσεων να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος, της απροθυμίας των ελληνικών τραπεζών να μετακυλήσουν τη συμμετοχή τους σε έντοκα και του περιορισμού των ποσών των εντόκων που μπορεί να δεσμεύσουν οι τράπεζες ως collateral στον ELA.

Δεύτερον, η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος αυτή τη στιγμή απολαμβάνει τα οφέλη της άρσης των ελάχιστων κριτηρίων επιλεξιμότητας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τους εγγυημένους από το ελληνικό δημόσιο τίτλους, χάρη στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, από την 1η Μαρτίου οι κρατικά εγγυημένοι τίτλοι δεν θα αποτελούν πλέον επιλέξιμα collateral για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ ασχέτως σε ποια κατάσταση θα είναι το πρόγραμμα, επομένως καθίσταται αναγκαία η προσφυγή σε χρηματοδότηση από τον ELA.

Τέλος, η χρηματοδότηση από τον ELA είναι υπό συνεχή αναθεώρηση από την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης και της αυστηρότητας των αποτιμήσεων και των haircuts που επιβλήθηκαν στα επιλέξιμα για τον ELA collateral, πιθανή έκδοση επιπλέον τραπεζικών ομολόγων με κρατική εγγύηση ή ακόμη την χρήση άμεσων κρατικών εγγυήσεων (όπως έγινε στην Ιρλανδία). Συνεπώς, η ΕΚΤ έχει πλήρη διέξοδο στην μορφή και το μέγεθος της υποστήριξης του ELA για τα εθνικά τραπεζικά συστήματα και ανάλογα με την βούληση των εθνικών κυβερνήσεων για να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους της ευρωζώνης, το δ.σ. της ΕΚΤ έχει την ευχέρεια να καταστήσει την παροχή ρευστότητας από τον ELA, να έχει ως προϋπόθεση ένα πρόγραμμα του ESM.

Συνολικά, συνεχίζει να αναμένει σημαντική μεταβλητότητα στα ελληνικά assets στις επόμενες εβδομάδες καθώς η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωζώνη προσπαθούν να έλθουν σε συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουν με το ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης, η Nomura συνεχίζει να διατηρεί την άποψη ότι οποιαδήποτε συμφωνία πιθανώς θα ψηφιστεί είτε από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είτε από μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η τρέχουσα κοινοβουλευτική στήριξη θα αποδειχθεί ανεπαρκής για αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα