ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP – ΑΜΕΣΑ 26 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

[UPD – 22:40] Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα αποφέρει 86 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από αυτά τα 26 δις. ευρώ θα εκταμιευτούν άμεσα την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκρίνουν τη συμφωνία και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Με αυτό το ποσό θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες,

θα καλυφθούν ανάγκες του προϋπολογισμού και θα πληρωθεί η δόση προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί, πάντως, να πάρει μερικά επιπλέον μέτρα που προστέθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα, υποστήριξε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως αναγνώρισε, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.

«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.

Το ύψος του προγράμματος θα φτάσει συνολικά τα 86 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με μέτρα που θα ληφθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο Bail-in στις τράπεζες αλλά δήλωσε πως θα προστατευτούν οι καταθέτες.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Eurogroup: Προς άμεση εκταμίευση 12,5 δισ. – Καμία αναφορά για δάνειο – γέφυρα – Αλλάζει στάση ο Σόιμπλε

Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Eργασίας του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτος, στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα δέκα δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Ως προς τα εκκρεμή ζητήματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μεγαλύτερο αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τον χαρακτήρα του Οργανισμού. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρωτίστως επενδυτικό προσανατολισμό.

Πιστεύω ότι το Eurogroup θα καταλήξει σήμερα σε συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

“Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα σήμερα” δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. “Αν δεν βρίσκαμε λύση σήμερα, θα έπρεπε να αποφασίσουμε ένα δάνειο γέφυρα” πρόσθεσε πάντως ο Σόιμλε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σκληρή μάχη θα δώσει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος για να αποτρέψει το σχέδιο Σόιμπλε, ο οποίος προωθεί δάνειο γέφυρα για την Ελλάδα και όχι συνολικό τρίτο δάνειο διάσωσης. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής.

Το ελληνικό μνημόνιο περιέχει σημαντικές και τεράστιες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ο πρόεδρος Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.

«Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ προειδοποίησε ότι η συζήτηση δεν θα είναι σύντομη.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας το ΔΝΤ να συμμετέχει στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε πολλά ζητήματα πάνω στο ελληνικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. Όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι θα εξεταστεί τον Οκτώβριο.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να αποφασίσουμε για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

O Mισέλ Σαπέν επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. «Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανασάνει. Αυτό όμως που πάνω από όλα χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη, τόνισε ο Μισέλ Σαπέν, είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τρόπο που να δημιουργεί ευημερία και θέσεις απασχόλησης.

Αισιοδοξία από την Κομισιόν

Πάντως πηγές της Ε.Ε. δηλώνουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ,καθώς «ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί», όπως μεταδίδει η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί» τονίζει στην εφημερίδα του Ελσίνκι η ίδια πηγή, που δεν κατονομάζεται.

«Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας» σημειώνει η ίδια πηγή. Προσθέτει δε ότι «η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί»

Keywords
Τυχαία Θέματα