ΣΕΔΥΚΑ: Τι ζητά από τον Α. Σαμαρά για τον φόρο υπεραξίας – Νέα επιστολή

Nέα παρέμβαση, τη δεύτερη σε λιγότερο από μια εβδομάδα, για την ανάγκη τροποποιήσεων στον φόρο υπεραξίας, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ).

Σήμερα ο ΣΕΔΥΚΑ απέστειλε επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, καλώντας τον να μεσολαβήσει, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν στην ελληνική αγορά από τον φόρο υπεραξίας.

Την επιστολή προς

τον πρωθυπουργό την υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ, Γ. Πολυχρονίου.

Το περιεχόμενο της επιστολής του ΣΕΔΥΚΑ έχει ως εξής:

«ΥΠΕΡΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΕΔΥΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ “ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ”

Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά να ψηφίζεται ένα Νομοσχέδιο όπου το αρμόδιο Υπουργείο να αγνοεί τις εισηγήσεις ΟΛΩΝ των φορέων που τους αφορά και ειδικότερα:

του Προέδρου του Χρηματιστήριου Αθηνών
του Προέδρου της Εποπτικής Αρχής -Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
του ΣΕΔΥΚΑ(Σύνδεσμος Διαμεσολαβητών στο ΧΑ)
του ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου -Χρηματιστηριακές Εταιρείες)
του ΣΕΔ (Συνδέσμου Επενδυτών)

ΚΑΙ γενικά του ΣΥΝΟΛΟΥ των εμπλεκομένων με την Κεφαλαιαγορά.

Όλοι οι ανωτέρων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ με την επιβολή ενός φόρου επί των κεφαλαιακών κερδών στην Κεφαλαιαγορά. Είναι αντίθετοι με τον ΤΡΟΠΟ που επιχειρείται να εφαρμοστεί.

Ειδικότερα:

• Προκύπτουν 2 φόροι. Ένας φόρος επί των πράξεων πώλησης (0,2% ανά συναλλαγή) και ένας δεύτερος (15% στα κεφαλαιακά κέρδη). Ο δεύτερος φόρος υπολογίζεται ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ αλλά στο ΜΙΚΤΟ. (Δεν αφαιρούνται οι δαπάνες όπως έξοδα χρηματιστήριου, μεταβιβαστικά, προμήθειες κλπ) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ το φαινόμενο να μην αφαιρείται το ΚΟΣΤΟΣ ΠΩΛΗΘΕΝΤΩΝ για να προκύψει μία υπεραξία.

• Δεν συμψηφίζονται τα asset classes. Με απλά λόγια όταν ένας επενδυτής κερδίζει στην αγορά μετοχών πχ 10.000€ και χάνει πχ από την αγορά παραγώγων 5000€ δεν γίνεται συμψηφισμός αλλά φορολογείται στα 10.000€!!!

• Στην ΕΝ.Α.(Εναλλακτική Αγορά στο ΧΑ όπου μπαίνουν για να αντλήσουν κεφάλαια μικρότερες αλλά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις =αναπτυξιακό εργαλείο, ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΒΙΒΛΙΑ & ΣΤΟΙΧΕΙΑ !!!! (ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ).

• Ζητήθηκε από το σύνολο των φορέων, αφού τα κέρδη από ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ θα είναι αφορολόγητα λόγω ύπαρξης ευρωπαϊκής Οδηγίας, αντισταθμιστικά να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο και στους επενδυτές που προβαίνουν απευθείας σε συναλλαγές. Αυτό συμβαίνει και στο εξωτερικό και το προτεινόμενο όριο είναι στα 25.000€ Το ΥΠΟΙΚ το απέρριψε και κινδυνεύουν με βγουν στην ανεργία εκατοντάδες υπάλληλοι από το χρηματιστηριακό χώρο και να βάλουν λουκέτο χρηματιστηριακές εταιρείες.

• Ζητήσαμε ο Νόμος να έχει έναρξης ισχύος από 2/1/14. Δηλαδή με απλά λόγια να ξεκινήσει για τα κέρδη που προκύπτουν από τις αγοραπωλησίες του 2014 και μετά διότι υπάρχει κίνδυνος για domino effect στο ΧΑ

• Τέλος στο ΑΡΘΡΟ 65Β υπάρχει αναφορά για ΠΡΟΣΤΙΜΑ από 5.000€ – 40.000€ για τις εταιρείες που δεν εξέδωσαν Φορολογικό Πιστοποιητικό. Εδώ αφού έρχεται το ΥΠΟΙΚ να αναγνωρίσει τη γκάφα που έκανε με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις(γι αυτό θεσπίζει πλέον στο ίδιο άρθρο το όριο των 150.000€ τζίρο και άνω) επιμένει με πρόστιμα. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ το ελάχιστο πρόστιμο να κατέλθει στο όριο των 3000€ γιατί αφορούσε πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έπρεπε να έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικού πιστοποιητικού λόγω μεγέθους όπως ορίζει ο Νόμος για το ΦΟΡ.ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ. Και γιατί αυτές βρέθηκαν να έχουν υποχρέωση? Γιατί ειδικότερος Νόμος επειδή τους επέβαλε Ορκωτό Ελεγκτή (ειδικός Νόμος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) δεν σκέφτηκε ο Νομοθέτης τις εταιρείες με τζίρο πχ 10.000€ και τις ειδικές τους συνθήκες. Έρχεται λοιπόν να το διορθώσει θεσπίζοντας το όριο των 150.000€ τζίρο και άνω αλλά δεν έρχεται να διορθώσει το ελάχιστο πρόστιμο το οποίο σε μία εταιρεία με τζίρο 20.000€ είναι 25%!!!

Original article: ΣΕΔΥΚΑ: Τι ζητά από τον Α. Σαμαρά για τον φόρο υπεραξίας – Νέα επιστολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα