Σε συγκρότηση το ΕΣΡ με πρόεδρο τον Αθ. Κουτρομάνο

Μετά από συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες ελέω της κυβερνητικής αβελτηρίας και απροθυμίας να πάρει πίσω βασικά κομμάτια του αντισυνταγματικού νόμου Παππά η Διάσκεψη των Προέδρων κατέληξε σε συμφωνία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Με ψήφους 20 υπέρ άναψε “πράσινο φως” για να συγκροτηθεί σε σώμα η ανεξάρτητη αρχή, μετά και το “όπισθεν ολοταχώς” που αναφώνησε το Μαξίμου σε καίριες παρεμβάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία.

Το

νέο ΕΣΡ ψηφίστηκε με 20 “ναι” από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 “παρών” από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων
Το νέο ΕΣΡ έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος,

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης

Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Ν. Παππάς: Εξαιρετικά θετική στιγμή

Ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την αδειοδότηση και τον διαγωνισμό δήλωσε ο Ν. Παππάς, αμέσως μετά την είδηση της επίτευξης συγκρότησης ΕΣΡ.

Αναλυτικά, η δήλωσή του:

“Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια.
Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση.
Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.
Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση.
Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.
Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία.
Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.
Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.
Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει.
Καλή επιτυχία σε όλους”.

Νωρίτερα, το Capital.gr, μετέδιδε:

Σε τροχιά συγκρότησης ΕΣΡ κινείται αυτή την ώρα η Διάσκεψη των Προέδρων, καθώς η πρόταση του Ν. Βούτση για να τεθεί επικεφαλής της αρχής ο Αθ. Κουτρομάνος ( ο οποίος αποτελεί πρόταση της Ν.Δ) και αντιπρόεδρος ο Ρ. Μορώνης καθώς και η δήλωση Παππά νωρίτερα, ότι τον αριθμό των καναλιών θα τον αποφασίσει το ΕΣΡ, δημιουργεί συνθήκες συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων.
“Είναι σαφές ότι είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί. Μπορεί στο πλαίσιο του καλώς σκέπτεσθαι να είναι κατά τι αυξημένο”, απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όταν άκουσε ότι η ΝΔ προσβλέπει στη δική του καθαρή θέση, περισσότερο από τη δήλωση του κ. Νίκου Παππά.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ απευθύνει παράκληση για μια δήλωση καθαρή και διαυγέστατη από τον πρόεδρο της Βουλής. “Δεχόμαστε τα δικά σας λεγόμενα ως ισχυρότερα του νόμου που ψήφισε και δεν ακύρωσε η ολομέλεια της Βουλής, άρα θα σας παρακαλέσω για αυτή την διατύπωση”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: “Με αυτή την έννοια, σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας”.

“Θεωρώ επαρκή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Μετά τη δήλωσή σας ανοίγει δρόμος συνεννόησης”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Κατά την έναρξη της Συνεδρίασης της Διάσκεψης των προέδρων ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως “σήμερα είμαστε απολύτως ώριμοι, έχουν απαντηθεί σειρά ζητημάτων που είχαν τεθεί και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ” και παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση με την οποία προτείνεται για τη θέση του προέδρου ο Αθανάσιος Κουτρομάνος και αντιπρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης.

Αναλυτικά η τελική πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ έχει ως εξής:
Πρόεδρος, Αθανάσιος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης και μέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Ν.Κιάος, Γ, Πλειός (αντί του Β. Κουφόπουλου), Λ. Μητρου, Δ. Παπαδοπούλου και Γ. Σαριδάκης.
Μεϊμαράκης: Να δοθεί εικόνα και μήνυμα συνεννόησης

“Πρέπει να σας απονείμουμε τα εύσημα για τις προσπάθειες σας για συνεννόηση”, είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Βούτση και πρόσθεσε ότι κανονικά το θέμα του ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα, γιατί η κοινωνία έχει πολύ σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσει και έχει κουραστεί από την υπόθεση.

“Εγώ συντάσσομαι με το κόμμα μου, αν και δεν συμμετέχω στην εσωκομματική πολιτική για τα πρόσωπα και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν το θέμα”, είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι με την τοποθέτησή του στην προηγούμενη Διάσκεψη δέχθηκε φίλια πυρά, ” με είπαν παράγκα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επειδή συμφώνησε στο όνομα του κ. Μορώνη.
“Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω, ότι η πρόταση που είχα φέρει εγώ για τον κ. Μορώνη ήταν πρόταση της ΝΔ”, είπε για τις προσπάθειες που έκανε εκείνος, ως πρόεδρος της Βουλής.

Είπε ακόμη, ότι πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα, ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί και πρόσθεσε ότι δεν γίνεται, όταν προτείνεται ένα άτομο, να ξεκινούν συζητήσεις αν είναι του ενός ή του άλλου καναλάρχη, γιατί ζητούμενο είναι μόνο αν έχουν τα εχέγγυα ανεξαρτησίας την ώρα που επιλέγονται και αυτό, γιατί τα πρόσωπα που προτείνονται πρέπει να είναι σχετικά με το αντικείμενο.

Αφού δήλωσε πως συντάσσεται με την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο, ο κ. Μεϊμαράκης, ανέφερε ότι εφεξής πρέπει να δοθεί εικόνα και μήνυμα συνεννόησης και όχι εικόνα συναλλαγής, ώστε να μην κατηγορηθούν τα κόμματα για συναλλαγή. Είπε επίσης, ότι και από τη θέση του προέδρου της ΝΔ είχε τονίσει την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να συμφωνηθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση για ονόματα.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) ζήτησε να ολοκληρωθεί απόψε η συγκρότηση του ΕΣΡ και τόνισε ότι αν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.
“Δεν πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ χωρίς να δώσουμε λύση και χωρίς σύνθεση ΕΣΡ”, είπε ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ).

Δ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Ώριμες οι συνθήκες σήμερα για τη συγκρότηση ΕΣΡ

Έχει ανοίξει ο δρόμος για να συγκροτήσουμε ΕΣΡ, δήλωσε ο Χρήστος Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια και υπογράμμισε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι συνταγματική επιταγή και για τα μέλη της Διάσκεψης και για τα κόμματα. “Η πρόταση που καταθέτει ο πρόεδρος της Βουλής είναι μια συγκροτημένη πρόταση που ανταποκρίνεται και από άποψη κύρους και των δυνατοτήτων που πρέπει να έχουν τα μέλη του ΕΣΡ, ώστε η ανεξάρτητη αρχή να μπορέσει να εκπληρώσει το έργο της και να υπάρξει τοπίο νόμιμο”, είπε.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι “έστειλαν το μήνυμα ότι θα έπρεπε να τα πληρώνουμε γιατί αναπαράγουν την κυρίαρχη αντίληψη, τη γηπεδική, περί πολιτικής”.
“Αν κυριαρχήσουν οι αντιλήψεις που είδαμε όλο αυτό τον καιρό, θα φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις”, είπε και πρόσθεσε ότι την κυβέρνηση θα τη συνέφερε να τα αφήσει όλα αρρύθμιστα, ώστε να εκτεθούν όλοι οι θεσμοί και να δει ο κόσμος καθαρά ποιοι ήθελαν τη ζούγκλα. Η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε πως όταν υπάρχει αδυναμία συγκρότησης ανεξάρτητης αρχής, δεν γίνεται να νομίζουν όλοι ότι μπορεί να συν-νομοθετήσουν και να συγκυβερνήσουν (σσ αναφορικά με τον ρόλο που επιχειρούν να διαδραματίσουν τα κόμματα στον ορισμό των μελών του ΕΣΡ).

“Η κυβέρνηση αυτή πήρε μια εξαιρετικά γενναία απόφαση να προχωρήσει και να νομοθετήσει παρ’ ότι δεν ξέραμε ποια ακριβώς ήταν η απόφαση του ΣτΕ”, δήλωσε ο Κώστας Δουζίνας (ΣΥΡΙΖΑ) και πρόσθεσε πως έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτευχθεί συμφωνία και συγκρότηση ΕΣΡ με 4/5. Ανέφερε πως και ο Ν. Παππάς έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συναίνεση. Ειδικά για το Ν. 4339 είπε ότι παραμένει εν ισχύ και θα εφαρμοστεί.

Την προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία της αποψινής συνεδρίασης για το ΕΣΡ, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος επισήμανε ως ιδιαιτέρως θετική την ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την επίτευξη της λύσης του ζητήματος. Ταυτοχρόνως, είπε ότι κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από τον λαό για τα τόσα χρόνια ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ χαιρέτισε την δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη να ρυθμιστεί το τοπίο. “Μετά και την σημερινή μέρα είναι η ευκαιρία με σύνεση να προχωρήσουμε στην εξυγίανση”, κατέληξε ο κ. Κουράκης.
Λοβέρδος: Συμφωνούμε με την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο
“Είχαμε πει και ξαναλέμε ότι δώσαμε άμυνα υπέρ του Συντάγματος και της πολυφωνίας”, ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ.

“Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ”, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι θεσμική.

Αναφερόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, υποστήριξε ότι “πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη” και πως “έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις”.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση.

Για τη σύνθεση του ΕΣΡ, είπε “λυπάμαι που δεν σκεφτήκαμε εμείς τον κ. Κουτρομάνο” και δήλωσε ότι συμφωνεί. Για τα υπόλοιπα μέλη που προτείνονται ζήτησε μικρή διακοπή για να συσκεφθεί. Απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε: “Χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση και η αναδίπλωσή σας είναι ευπρόσδεκτη”.
Τ

ην ικανοποίησή του, για την διαφαινόμενη θετική έκβαση της συνεδρίασης για το ΕΣΡ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, επισημαίνοντας πως γίνεται εμφανές το έλλειμμα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Δηλώνοντας την θετική του ψήφο προς το πρόσωπο του προτεινόμενου προέδρου του ΕΣΡ, ο κ. Κρεμαστινός τόνισε ότι ο πρόεδρος της Αρχής πρέπει να πληροί τα εχέγγυα, ώστε όταν απαιτείται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Ποτάμι: Έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση

Ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλήξει η Διάσκεψη σε απόφαση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία. “Εμείς έχουμε έρθει με διάθεση για συνεννόηση”, είπε και τόνισε: “Εμείς εκθέσαμε ενστάσεις, αντιρρήσεις και πολεμικές σε όσα διαφωνούσαμε και όπου πιστεύαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε το κάναμε. Δεχθήκαμε και κριτική. Αλλά θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις στοιχειώδεις συνταγματικές υποχρεώσεις”. Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε και στη συμβολή του προέδρου της Βουλής και πρόσθεσε ότι μετά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο κ. Βούτσης, υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Λυκούδης ζήτησε από τη Διάσκεψη να δει θετικά την πρόταση του Ποταμιού, να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος. Ανέφερε ωστόσο, ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον κ. Κουτρομάνο, που είναι σεβαστός παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά όπως είπε, ο Μιχάλης Σταθόπουλος μπορεί να δώσει άλλη πνοή στις συναινετικές προσπάθειες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θέτει βέτο το Ποτάμι.

Επίσης ο κ. Δανέλλης εξέφρασε την πολιτική του ικανοποίηση διότι το κόμμα του έθεσε ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας την εξυγίανση και ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και έκρινε ως θέμα ιδιαίτερης σπουδαιότητας να δοθεί το μήνυμα, ότι η έκβαση για το ΕΣΡ δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά συναίνεσης. Ο κ. Δανέλλης, τόνισε ότι η σύνθεση που προτάθηκε, πλην επιμέρους ζητημάτων, είναι θετική και προσέθεσε ότι το να υπάρξει συνδυασμός των δύο προτάσεων Κουτρομάνου-Σταθόπουλου, θα αποτελέσει τα εχέγγυα επιτυχίας στο δύσκολο έργο του ΕΣΡ.

Την πρόταση Βούτση για ΕΣΡ ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση του Νίκου Βούτση και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει απόψε εκλογή ΕΣΡ. “Έγραψε ο πρόεδρος σήμερα”, ανέφερε για τις προσπάθειες του Νίκου Βούτση.

“Παρών” από ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή

Ψηφίζουμε “παρών” και η θέση μας αυτή δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τις θέσεις μας για τις ανεξάρτητες αρχές, είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.
“Ψηφίζουμε παρών για τους γνωστούς λόγους που αφορούν το χαρακτήρα των ανεξάρτητων αρχών και αυτή η ψήφος μας δεν είναι συγκυριακή αλλά είναι σταθερή η άποψή μας”, δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ).
“Παρών”, ψηφίζει και η Χρυσή Αυγή, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παππάς και κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι έχουν γίνει γρανάζια της διαπλοκής.
Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται για την τελική της στάση
“Πάμε να συμφωνήσουμε βασιζόμενοι σε προφορικές διαβεβαιώσεις”, είπε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και πρόσθεσε ότι “άλλο το θέμα της συναίνεσης και άλλο της συναλλαγής και διανομής λαφύρων” και ζήτησε να προσέξει αυτό το θέμα η Διάσκεψη, ώστε να μην δώσει τέτοια εικόνα. Για την τελική του στάση επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει τη διακοπή που θα ακολουθήσει σε λίγο, για να συνεννοηθεί με το κόμμα του για τα νέα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
ΕΣΡ, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, νέα, συριζα, ΚΚΕ, capital, βουλη, λύση, ζούγκλα, ισχύ, λοβερδος, συνταγμα, απε-μπε, κακλαμανης, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, κομματα, ενωση κεντρωων, ζούγκλα, το θεμα, αυγη, δημοκρατια, ηττα, θεμα, ονοματα, πλαισιο, σημερινη, τα νεα, φιλια, ωρα, capital, capital.gr, αδυναμια, αρθρο, αμυνα, απε, ατομο, βετο, δημητρα, γινει, γινεται, δηλωση, δικη, δοθει, δωσει, δρομος, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εννοια, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, υποθεση, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογο, μαξιμου, μηνες, νικο, νικητας, ονομα, παφιλης, πνοη, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, σειρα, σωμα, τασια, τασος, ισχύ, χρηστος, χρυση, δημητρης, ενωση, χωρα, κωστας, πληροφοριες, σπυρος, θανασης, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα