Σε πόσες δόσεις συμφέρει να ρυθμίσετε χρέη σε Εφορία και Ταμεία – Οι ειδικοί απαντούν

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ:

Τι συστήνουν οι ειδικοί για τις παλαιές και νέες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία; Σε πόσες δόσεις συμφέρει να ξεπληρώσει κανείς το χρέος του; Με βάση τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία, φοροτεχνικοί και λογιστές σημειώνουν τα εξής:

1. Οσοι έχουν παλιές οφειλές, δηλαδή πριν από
το 2013, επειδή έχουν συσσωρευτεί πολλές προσαυξήσεις, τους συμφέρει – αν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα – να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, αφού το «κούρεμα» των προσαυξήσεων είναι 50% και όχι σε 72 δόσεις αφού το «κούρεμα» περιορίζεται στο 30%.
2. Οσοι έχουν οφειλές από το 2013 και μετά, τους συμφέρει να ρυθμίσουν σε 12 ή 24 δόσεις με «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων 90% ή 80% αντιστοίχως και όχι να καταβάλουν εφάπαξ με «κούρεμα» 100%, με δεδομένο ότι οι προσαυξήσεις είναι σχετικά περιορισμένες.
3. Για όσους είναι στη ρύθμιση της Νέα Αρχής και μπορούν να εξυπηρετούν τις 48 δόσεις, συστήνεται η παραμονή σε αυτήν, αφού έχουν ως κίνητρο επιπλέον «κούρεμα» 20% στις προσαυξήσεις, που αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής συσσωρευμένης οφειλής.

Το μειωμένο επιτόκιο και το προβλεπόμενο «κούρεμα» εφαρμόζονται αναδρομικά από 1/1/2013 με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης που συντάσσεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Εφορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα