Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Νέλσον Μαντέλα

Στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια μεταφέρθηκε η σορός του Νέλσον Μαντέλα, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα επί 3 ημέρες. Χθες, στην τελετή που έγινε στη μνήμη του εκλιπόντα ηγέτη, παρευρέθησαν χιλιάδες απλοί πολίτες και δεκάδες αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο που αντάλλαξαν ιστορική χειραψία.

Το φέρετρο ήταν τυλιγμένο με μια σημαία της Νοτίου Αφρικής. Κατά μήκος της διαδρομής, από το στρατιωτικό νοσοκομείο προς την έδρα της κυβέρνησης, είχαν παραταχθεί

πολίτες, σχηματίζοντας μια «τιμητική φρουρά».

«Είναι μία στιγμή υπερηφάνειας για κάθε Νοτιοαφρικανό…Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο Μωϋσής του κόσμου. Χθες ο Ομπάμα και ο Κάστρο έσφιξαν τα χέρια για πρώτη φορά, και αυτό έγινε στη Νότια Αφρική. Ο Μαντέλα το έκανε αυτό», είπε ένας νεαρός που είχε παρει θέση στο πεζοδρόμιο για το πέρασμα της πομπής πριν πάει στη δουλειά του.

Κατά την αναχώρηση από το στρατιωτικό νοσοκομείο, το προσωπικό συνόδευσε με τραγούδια το φέρετρο.

«Έχω την αίσθηση ότι είναι το τέλος μίας εποχής», είπε με δάκρυα στα μάτια μία από τους εργαζόμενους.

Στην είσοδο της έδρας της κυβέρνησης, ουρά εκατοντάδων ανθρώπων είχε ήδη σχηματισθεί κατά την άφιξη της πομπής. Το μνημείο για τους πεσόντες των δύο παγκοσμίων πολέμων έχει σχεδόν καλυφθεί από μία θάλασσα λουλουδιών, σημειώματα και λούτρινα αρκουδάκια που έχει αφήσει το πλήθος.

“Ons lief jou” (“Σε αγαπάμε”), αναγράφεται σε ένα πανό στη γλώσσα των Αφρικάνερ, των πρώτων Ολλανδών εποίκων της Νότιας Αφρικής. Ενα παιδί έγραψε σε μία κάρτα:

«Αγαπημένε Τατά Μαντίμπα, ευχαριστώ που μού έμαθες να συγχωρώ».

Οι συγγενείς και υψηλοί προσκεκλημένοι θα είναι οι πρώτοι που θα αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη, προτού η σορός τεθεί και επισήμως σε λαϊκό προσκύνημα. Η σημερινή πομπή θα επαναληφθεί αύριο και μεθαύριο, καθώς το φέρετρο, θα μεταφέρεται κάθε βράδυ πίσω στο στρατιωτικό νοσοκομείο και ξανά στην έδρα της κυβέρνησης όπου θα τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.Το πάνω μέρος του φέρετρου θα είναι καλυμμένο με γυαλί.

Ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης που απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών, την περασμένη Πέμπτη, θα ταφεί στο χωριό του Κούνου, την Κυριακή.

Χθες, δεκάδες χιλιάδες πολίτες και πολλοί αρχηγοί κρατών παρέστησαν στο μνημόσυνο που τελέστηκε σε στάδιο του Σοβέτο, στο Γιοχάνεσμπουργκ, προς τιμήν του «γίγαντα της ιστορίας» όπως αποκάλεσε τον Μαντέλα, ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο αγώνας του ήταν ο αγώνας σας, ο θρίαμβός του, ο θρίαμβός σας…η ελευθερία και η δημοκρατία είναι η κληρονομιά του. Ήταν ο τελευταίος μεγάλος ελευθερωτής του 20ου αιώνα και ένας άνθρωπος που έζησε μια ζωή όμοια με κανενός άλλου», δήλωσε χθες, ενώπιον πλήθος κόσμου και ξένων ηγετών, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τις εντυπώσεις κατά την χθεσινή τελετή έκλεψε η χειραψία του Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο, η πρώτη δημόσια χειραψία μεταξύ προέδρων των δύο χωρών από την Κουβανική Επανάσταση το 1959.

Υστερα από 52 χρόνια ψυχρότητας και έντασης μεταξύ των δύο χωρών, Ουάσιγκτον και Αβάνα για μερικά δευτερόλεπτα παραμέρισαν τις διαφορές τους τιμώντας με τον πιο αναπάντεχο τρόπο τον εκλιπόντα ηγέτη της Νοτίου Αφρικής και σύμβολο της ελευθερίας για εκατομμύρια ανθρώπους που γνώρισαν την αποικιοκρατία.

Original article: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Νέλσον Μαντέλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα