Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση

16:04 9/6/2015 - Πηγή: BankWars

Στην εκδήλωση με θέμα “Εξαγωγικές Πιστώσεις και Εξωστρεφείς Επιχειρήσεις” που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε πως: “ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη είναι υπαρκτός, και αν συμβεί θα έχει τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες.”

O χαιρετισμός που απηύθηνε ο κ. Σαββάκης:

Κυρίες και Κύριοι,

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι το υπ΄

αριθμόν ένα ζήτημα για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Αλλά παρότι θα έπρεπε η πολιτεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την εγχώρια παραγωγική βάση προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς το κλίμα αβεβαιότητας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα για την αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα, το επίπεδο αναξιοπιστίας της χώρας, λειτουργεί ακόμη περισσότερο αποτρεπτικά για το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

Η απραξία των τελευταίων έξι μηνών, οι γενικόλογες και ταυτόχρονα αντιφατικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και οι άκρως αρνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διακηρυχθείσα παραγωγική ανασυγκρότηση, όπως η επιβολή φόρου 26% στις συνήθεις συναλλαγές με τις βαλκανικές χώρες, αποτελούν μερικούς μόνον από τους λόγους, που συνηγορούν και ερμηνεύουν τα αδιέξοδα της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας και την αδυναμία αύξησης των εξαγωγών.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη είναι υπαρκτός, και αν συμβεί θα έχει τραγικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες. Δεν κατανοούμε πως είναι δυνατόν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί λειτουργοί να μην αντιλαμβάνονται ότι ευθεία ή έμμεση αναφορά στην έξοδο από την ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποτελεί ούτε κατά διάνοια διαπραγματευτική απειλή για τους δανειστές μας. Μου είναι αδύνατον να σκεφθώ ότι δεν έχει κανείς προσμετρήσει τις πραγματικά τραγικές συνέπειες για τους ήδη ανέργους συμπολίτες μας, για την περαιτέρω απομείωση των εισοδημάτων και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, από μια πιθανή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.

Με τη ρευστότητα να είναι ανύπαρκτη, με τους ευρωπαίους προμηθευτές μας να μη δίνουν πιστώσεις αλλά να ζητούν να προπληρωθούν, με τις εγγυητικές των τραπεζών μας να μη γίνονται δεκτές από πουθενά, πως είναι δυνατόν να «διαπραγματευόμαστε» με την «απειλή» της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον η πτώση της εγχώριας ζήτησης είναι αυτονόητη, και η εξωστρέφεια μονόδρομος. Πως όμως θα μπορέσουμε ν’ ανοίξουμε νέες αγορές προερχόμενοι από μια χώρα αναξιόπιστη; Πως θα γίνουμε ανταγωνιστικοί χωρίς να υπάρχουν κίνητρα για να επενδύσουμε σε νέες δραστηριότητες; Πως θα μπορέσουμε να πουλήσουμε προϊόντα σε διεθνείς αγορές που έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος παραγωγής από τις ανταγωνίστριες χώρες μας;

Κυρίες και Κύριοι,

Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι για την αναθέρμανση και υποστήριξη της εξαγωγικής δράσης της χώρας μας, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο μηχανισμός των εξαγωγικών πιστώσεων. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να έχουμε εξαγωγικές πιστώσεις σε μια εποχή κατά την οποία αυτές αποτελούν ένα από τα κυριότερα εργαλεία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Εμείς, οι επιχειρηματίες, χρειαζόμαστε άμεσα υποστήριξη στο πεδίο των εξαγωγικών πιστώσεων, αφού παράγουμε:

Προϊόντα πραγματικά υψηλής ποιότητας,Τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα,Πιστοποιημένα,

και, κυρίως, προϊόντα που συμμορφώνονται με τις αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Είναι κρίμα λοιπόν, εμείς οι ίδιοι ως χώρα, να μην μπορούμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα των εξαγωγικών πιστώσεων.

Θεωρώ ότι η συζήτηση που θ΄ ακολουθήσει θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις δυσκολίες, να διαπιστώσουμε το μέγεθος του προβλήματος, και, κυρίως, να βρούμε τις ενδεδειγμένες λύσεις που θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Τόσο οι φίλοι από τις εταιρείες παροχής εξαγωγικών πιστώσεων, όσο και οι συνάδελφοι από τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΒΒΕ, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη σύνθεση που απαιτείται σε τέτοιες περιστάσεις.

Άλλωστε, τα συμφέροντα είναι κοινά και υπέρτατος κοινός στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των εγχώριων επιχειρήσεων για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Ευχαριστούμε θερμά το portal Voria.gr που είναι ο χορηγός επικοινωνίας της αποψινής εκδήλωσης, όπως και το Enterprise Europe Network (EEN) του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) που ανέλαβε τη διοργάνωσή της.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία στις εργασίες της εσπερίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα