“Σαρώνουν” οι ελληνικές ναυτιλιακές στη Wall Street – Ποιοί εφοπλιστές πρωταγωνιστούν

00:15 5/6/2014 - Πηγή: BankWars

Το ναυτιλιακό περιοδικό Fairplay αφιερώνει το βασικό του άρθρο στο τελευταίο του τεύχος που κυκλοφόρησε στις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ελληνικών συμφερόντων.

Παραδοσιακές εφοπλιστικές οικογένειες ελέγχουν 26 ναυτιλιακές εταιρείες της Wall Street, σε NYSE και NASDAQ, δηλαδή σχεδόν τις μισές εισηγμένες του κλάδου.

Ωστόσο, σε ότι αφορά την κεφαλαιοποίηση, οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες αντιπροσωπεύουν μόλις το 30% καθώς πρόκειται

για επιχειρήσεις μικρού μεγέθους. Η συνολική τους αξία υπολογίζεται από το Fairplay σε 4.1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ανάλυση του περιοδικού, οι ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες είδαν τις μετοχές των εταιρειών τους να καταγράφουν σημαντικά κέρδη – της τάξης του 55% – τον τελευταίο χρόνο.

Στην κορυφή των κερδών βρίσκεται η GasLog, συμφερόντων Πέτρου Λιβανού. Οι μετοχές που κατέχει ο Έλληνας πλοικτήτης (39%) κατέγραψαν εκρηκτική άνοδο 114% και αξίζουν 882.8 εκ. δολάρια. Μάλιστα, πρόσφατα ο Π. Λιβανός εισήγαγε και δεύτερη εταιρεία στο Χρηματιστήριο, την GasLog Partners.

Δεύτερος στη λίστα του Fairplay έρχεται ο Γιώργος Οικονόμου. Οι μετοχές του σε DryShips, Ocean Rig και Danaos κέρδισαν 19% το τελευταίο έτος. Αξίζουν πλέον 530.4 εκ. δολάρια (κυρίως λόγω των επιδόσεων DryShips και Danaos).

Τρίτη κατατάσσεται η οικέγενεια Κούστα που κατέχει το 69.2% της Danaos, η αξία του οποίο ανέβηκε 40% σε 12 μήνες στα 459.4 εκ. δολάρια.

Η οικογένεια Χατζηιωάννου σχεδόν αθόρυβα, όπως σημειώνει το άρθρο, εξελίσσεται σε μεγάλο παίκτη στην ναυτιλιακή αγορά. Ο Πόλυς Χατζηιωάννου – από το 2005 που ο αδερφός του Στέλιος πούλησε την Stelmar και αοχώρησε από τον κλάδο – βλέπει την Safe Bulkers να καταγράφει σταθερή άνοδο. Το 53% της εταιρείας που κατέχει πλέον (από 61% πριν από ένα χρόνο) αξίζει 367.4 εκ. δολάρια (άνοδος 58%).

Τέλος, η Αγγελική Φράγκου με την Navios Holdings βλέπει τις μετοχές της να εκτινάσσονται 84% στα 356.4 εκ. δολάρια.

Το καλό παράδειγμα φαίνεται πως ακολουθούν κι άλλοι Έλληνες εφοπλιστές καθώς πρόσφατα εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Dynagas LNG του Γιώργου Προκοπίου, η GasLog Partners του Π. Λιβανού και η Dorian LPG του Γ. Χατζηπατέρα.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Fairplay, τα κερδη των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στη Wall Street δεν αποδίδονται στην αυξημένη παρουσία τους στους δείκτες. Άλλωστε, οι κοινές μετοχές που κατέχουν Έλληνες εφοπλιστές αυξήθηκαν μόλις κατά 2% τους τελευταίους 12 μήνες. Τα κέρδη των ελληνικών ναυτιλιακών είναι αποτέλεσμα καλού management και της κατάλληλης συγκυρίας καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ναυτιλιακής αγοράς.

Original article: “Σαρώνουν” οι ελληνικές ναυτιλιακές στη Wall Street – Ποιοί εφοπλιστές πρωταγωνιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα