Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν Τσίπρα κόντρα στον Σόιμπλε… στα λόγια – Στην πράξη όμως;

Την υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα εκφράζουν από τις Βρυξέλλες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκή Ένωση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, μετά την απόφαση του ΕSM (που υπαγορεύτηκε από το Βερολίνο) να παγώσει την απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λόγω των κοινωνικών παροχών.

Το ζήτημα βέβαια είναι αν αυτή η στήριξη θα εκφραστεί και στο πλαίσιο του Eurogroup, το οποίο λαμβάνει τελικά τις αποφάσεις και

ελέγχεται από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανία, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Στήριξη από Ολάντ

Την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό «να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».

«Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μοσκοβισί: Μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης

Μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός: Αυτό είπε στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρω-Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στάση αυτή παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Σαπέν και Σουλτς στηρίζουν Τσίπρα: «Αδιανόητο να προκληθεί πρόβλημα»

Την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στηρίζουν Μισέλ Σαπέν και Μάρτιν Σουλτς, μετά την απόφαση του ESM να παγώσει τα μέτρα για το χρέος, λόγω των παροχών Τσίπρα.

Η Γαλλία αμφισβητεί την απόφαση της αναστολής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5%+1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί.

Χαρακτήρισε μάλιστα αδιανόητο να υπάρξει πρόβλημα για τους παραπάνω λόγους, ένα πρόβλημα που, προσέθεσε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και, κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα