Σάλος με τις δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη – Ζητά τους “8” στρατιωτικούς “για να δικαστούν δίκαια”

Ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς σχετικά με την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτών, υποστηρίζει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

«Ο πρέσβης τόνισε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που διέφυγαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό ελικόπτερο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος θα έχουν μία δίκαιη και διαφανή δίκη στη χώρα τους.
Δήλωσε ότι προσδοκία της Τουρκίας είναι η άμεση έκδοσή τους. Αυτό θα έχει πολύ θετικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μία αρνητική απόφαση μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί, καθώς πρωταρχικό καθήκον του είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσει τη σταθερότητα.
Επίσης, ο πρέσβης ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο, για την έγκαιρη υποστήριξη και συνεργασία που έδωσαν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος και στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Νωρίτερα σήμερα, ο Uras είχε απευθύνει στην Αθήνα προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη απόφαση της δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Άγκυρα δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, με δηλώσεις που πραγματοποίησε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η Καθημερινή.

Ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, είπε ότι ενδεχόμενη μη έκδοση των τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στο τουρκικό ελικόπτερο να προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος και πως εάν -όντως- υπήρχε μηχανική βλάβη, θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε στην Τουρκία.

“Δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια προσγείωσης γιατί ήταν εμφανές ότι το ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα φωτιάς όπως είχε αναφέρει εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πιθανότατα αυτοί που διέφευγαν συμμετείχαν σε αυτή”, είπε.

http://www.bankwars.gr/wp-admin/post.php?post=352314&action=edit

Το πρωί οι “8” κατέθεσαν επίσημα αιτήματα ασύλου στο περιφερειακό γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Έβρο. Οι συνεντεύξεις τους με τους χειριστές ορίστηκαν να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα δώσουν συνέντευξη οι πρώτοι δύο στρατιωτικοί και κάθε ημέρα θα πραγματοποιούνται δύο συνεντεύξεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους την 1η Αυγούστου. Η δικηγόρος Κατερίνα Δαπουδάνη, μία εκ των τριών συνηγόρων των Τούρκων στρατιωτικών, δηλώνει στην “Κ” ότι οι 8 αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή με το πραξικόπημα.

Οι οκτώ στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ανήκουν στην ομάδα που πήγε να σκοτώσει τον Ερντογάν, σημειώνει σήμερα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Star, αυξάνοντας έτσι, σαφώς, και την πίεση προς τις ελληνικές αρχές για την έκδοση των “8” όπως έχει ζητήσει η Άγκυρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα