Σάλος από την εισβολή “αλά τούρκα” εισαγγελέα στον ΣΚΑΙ για να συλληφθεί δημοσιογράφος

Σκηνές “αλά τούρκα”, όπου οι εισαγγελείς εσβάλλουν σε κανάλια και εφημερίδες για να πιάσουν όσους επικρίνουν τον Ερντογάν, έζησε τα ξημερώματα και η ελληνική δημοσιογραφία. Η εισαγγελέας υπηρεσίας συνοδευόμενη από αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλε στις 2:00 τα ξημερώματα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ με σκοπό να συλλάβει το δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Ανησυχητική κίνηση που προκαλεί τρόμο στον κλάδο και καταστρατηγεί την Δημοκρατία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος την χθεσινή εισβολή στον ΣΚΑΪ και την απόπειρα σύλληψης του Κυριάκου Θωμαΐδη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ καυτηρίασε την «προληπτική λογοκρισία» της Δικαιοσύνης κατά μιας αποκλειστικά δημοσιογραφικής δουλειάς και υπογράμμισε πως: «Η καλύτερη απάντηση σε όλη αυτή την προσπάθεια τρομοκρατίας, είναι η σωστή και τεκμηριωμένη δημοσιογραφία».

Αναλυτικά όσα είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ στον sport-fm.gr

«Συμβαίνουν διάφορα σοβαρά πράγματα στον χώρο μας, τα οποία είναι ανησυχητικά. Στην περίπτωση του Κυριάκου Θωμαΐδη έχουμε μία κίνηση από μεριά της δικαιοσύνης που εμάς ως δημοσιογράφους μας τρομάζει. Η εισβολή σε έναν σταθμό για να βρούμε έναν δημοσιογράφο και να τον συλλάβουμε για κάτι το οποίο ακουμπάει στη δημοσιογραφική δουλειά του, είναι τρομερό. Προκύπτουν θέματα… Όταν κάποιος μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη κι αυτή επεμβαίνει για τη δημοσιογραφική δουλειά κάπου, τότε αυτή η παρέμβαση είναι ανησυχητική για την δημοσιογραφία. Είναι και θέμα Δημοκρατίας. Μπαίνεις σε μια διαδικασία φόβου, του τι θα πάθω εγώ σε ανάλογο συμβάν. Υπάρχει μια προληπτική λογοκρισία που σε κάνει να σκέφτεσαι το πώς θα ασκήσεις το δημοσιογραφικό σου επάγγελμα. Είναι πολύ σοβαρό αυτό. Ο δημοσιογράφος είναι γενικά απροσταύτετος, έχει μόνο το σωματείο του και απέναντί του ένα κάρο εχθρούς.

Εμείς προσπαθούμε να θωρακίσουμε όσο γίνεται την ανεξαρτησία του δημοσιογράφου. Γιατί όταν αυτό απειλείται συνεχώς, τότε καταργείται ουσιαστικά το επάγγελμα. Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε δυνατά την δουλειά μας, με ρεπορτάζ τα οποία δεν μπορούν να αμφισβητούνται. Η καλύτερη θωράκιση της δημοσιογραφίας είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε σε δύσκολες συνθήκες. Συσπειρωμένοι στον στόχο μας. Η καλύτερη απάντηση σε όλη αυτή την προσπάθεια τρομοκρατίας, είναι η σωστή και τεκμηριωμένη δημοσιογραφία. Και επ’ ουδενί καθ’ υπαγόρευση».

Θωμαϊδης: «Η εισαγγελέας ήρθε να με συλλάβει με φρουρό του Μαρινάκη»

Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο παρουσιαστής της «ΔΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ» αναφέρθηκε στα γεγονότα που συνέβησαν στο κανάλι του Φαλήρου, με την είσοδο εισαγγελέα, η οποία την αναζητούσε και τόνισε:

«Αν δείτε προσεχτικά το video η εισαγγελέας συνοδεύεται από έναν κύριο, ο οποίος φοράει κόκκινη μπλούζα. Πρόκειται για τον Βαγγέλη Κρασιανάκη, ο οποίος είναι αστυνομικός, αποσπασμένος νομίμως στη φρουρά του κ. Μαρινάκη. Πώς, λοιπόν, ένας κύριος που είναι στη φρουρά του κ.Μαρινάκη, συνοδεύει την κα. Εισαγγελέα; Και πώς η κα. Εισαγγελέας αποδέχθηκε να συνοδευτεί από έναν άνθρωπο που είναι στη φρουρά του κ. Μαρινάκη και άρα, εκτός υπηρεσίας.

Το ερώτημα είναι από πού έλαβε την εντολή;. Διότι η εισαγγελέας Πειραιά δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, όταν της έγινε τηλεφώνημα χθες το βράδυ. Το ερώτημα είναι: Από πού έλαβε την εντολή η αντιεισαγγελέας Ελευσίνας να έρθει στο Φάληρο και μάλιστα, πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι είναι μαζί της ένας άνθρωπος της ασφάλειας του κ. Μαρινάκη;».

Για την… επιχείρηση που στήθηκε κατά την διάρκεια προβολής της εκπομπής του, ο Κυριάκος Θωμαϊδης ανέφερε:

«Η εκπομπή ήταν μαγνητοσκοπημένη. Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε από τις 22:30 μέχρι και τις 24:00, στις δώδεκα και πέντε εγώ εξηλθα από το κτίριο του ΣΚΑΪ και η εκπομπή επρόκειτο να μεταδοθεί στις δώδεκα και τέταρτο. Παρόλα αυτά ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά επικαλέσθηκε μήνυση του κ.Μαρινάκη απέναντί μου, που αφορούσε την εκπομπή που δεν είχε παίξει. Έμεινα άναυδος. Τον ρώτησα «πως είναι δυνατόν να μηνύσει ένας άνθρωπος έναν άλλο για κάτι που δεν έχει μεταδοθεί καν. Δεν μπορούσε να μου απαντήσει, ο κ.Λαζάρου, ο διοικητής, και συνοδευόμενη από δύο ένστολους αστυνομικούς και έναν τέταρτο κύριο με πολιτικά με μια κόκκινη μπλούζα και μούσι, ο οποίος φαινόταν ότι ήταν αστυνομικός με πολιτικά. Τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έδωσε σε εμένα.

Ο κ.Λαζάρου επέμενε πάρα πολύ να με συνοδεύσουν στο αστυνομικό τμήμα, εκεί που με περίμενε ο ταξίαρχος ο κ.Φώσκολος. Του έδωσα να μιλήσει με τους δύο δικηγόρους, τον κ.Αποστολίδη, τον δικο μου και τον κ.Δημητρακόπουλου του ΣΚΑΪ. Τελικώς, καταλήξαμε ότι είναι σε αδιέξοδο, γιατί δεν έχει να μου δείξει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι είχε στα χέρια του δικογραφία του κΜαρινάκη. Μάλιστα με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο πταισματοδίκης που έχει τα έγγραφα τράκαρε στο δρόμο και είναι στο νοσοκομείο. Είπα ότι από την στιγμή που η κα. πταισματοδίκης έχει κάποιο ατύχημα ας έρθει να την αντικαταστήσει κάποιος άλλος έστω από το δικαστικό σώμα για να μου προσκομίσουν κάποια σχετικά έγγραφα και πολύ ευχαρίστως να τους ακολουθήσω στα δικαστήρια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, οι άλλοι αστυνομικοί προχώρησαν στο ΣΚΑΪ, έβρεχε κιόλας δεν ήταν οι συνθήκες να μένουν έξω. Βέβαια είχαν μπει ήδη σε έναν χώρο που είναι ιδιωτικός και δεν είχαν κανένα δικαίωμα να συλλάβουν κανέναν, αλλά και έπρεπε να απομακρυνθούν από τον ιδιωτικό χώρο αυτό. Έπρεπε να απομακρυνθούν από τον χώρο αυτό, όπως και έκαναν.

Εκείνη την ώρα είχα μόνο την πληροφόρηση από τον κ.Λαζάρου. Και μια πληροφόρηση κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπηση της εκπομπής η οποία προήρχετο είτε από μηνύματα στο κινητό μου είτε από δημοσιεύματα από ιστοσελίδες φιλικά προσκείμενες προς την πλευρά του κ.Μαρινάκη. Δεν είχα άλλη πληροφόρηση. Ο κ.Λαζάρου επέμενε ότι έχει καταθέσει μήνυση ο κ.Μαρινάκης. Στο εύλογο ερώτημά μου «πώς κατέθεσε μήνυση για κάτι που δεν έχει δει», πόσω μάλλον εάν το έβλεπε να διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει καμία συνομιλία δική του, παρά μόνο μια αναφορά ενος Βαγγέλη τον οποίο και επικαλείται ο κ.Θεοδωρίδης.

Άρα πώς ειναι δυνατόν να προβλέπει τι θα πει η εκπομπή και να έχει κάνει μήνυση για κάτι που δεν έχει ειπωθεί ποτέ. Υπήρχε ένα θέμα εκεί. Η απορία μου ήταν απολύτως λογική και για τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος, κατά την άποψή μου και για αυτό και ο άνθρωπος ήταν αμήχανος και δεν ήξερε πως να το αντιμετωπίσει. Μου είπε ότι θα καλέσει την κα.Εισαγγελέα από την Ελευσίνα να έρθει στις 2 τη νύχτα. Πράγματι. Υπήρξε μια κινητοποίηση των Αρχών. Εγώ θα ήμουν ευτυχής εάν η κινητοποίηση αυτή συνέβαινε σε όλα τα επίπεδα και υπήρχαν τέτοια αντανακλαστικά. Εγώ πάντως τα βλέπω πρώτη φορά και νομίζω ότι είναι επιλεκτικά.

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ!

Η εισαγγελέας υπηρεσίας συνοδευόμενη από αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλε στις 2:00 τα ξημερώματα στον τηλεοπτικό σταθμό με σκοπό να συλλάβει το δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Είχε προηγηθεί σήμα για να μην προβληθεί η χθεσινοβραδινή εκπομπή του κ. Θωμαΐδη, ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ , ωστόσο δεν υπήρχε ένταλμα και η εκπομπή μεταδόθηκε κανονικά.

Για περίπου 40 λεπτά η εισαγγελέας έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλο το κτήριο, σε τρεις ορόφους, για να εντοπίσει τον δημοσιογράφο κάτι το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό και η εισαγγελέας αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του σταθμού στις 2:40.

Τα περιπολικά παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό και τελικά αποχώρησαν.

«Η μεταμεσονύκτια εισβολή αστυνομικών και εισαγγελέα σε τηλεοπτικό σταθμό ψάχνοντας δημοσιογράφο, μάλλον σε άλλες εποχές παραπέμπει κι όχι σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς .

Πρωτοφανές περιστατικό

«Είναι πρωτοφανές το γεγονός», είναι η πρώτη φορά που εισβάλει ο εισαγγελέας σε τηλεοπτικό κανάλι και γενικά σε μέσο ενημέρωσης. Δεν έχει ξαναγίνει από το 1975, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

«Την περίοδο που δικηγορώ, ποτέ μα ποτέ δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου ξημερώματα η Αστυνομία να εισβάλει σε μέσο ενημέρωσης», δήλωσε στο σταθμό μας ο επιφανής ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΣΚΑΪ:

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες συνέβησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ξημερώματα Τρίτης 14 Ιουνίου 2016. Κατόπιν εγκλήσεως του Βαγγέλη Μαρινάκη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης (πλημμέλημα του μονομελούς) από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής του η “ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑϊ” κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η εισαγγελία Πειραιά και εισήλθαν στο κτίριο των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΙ προσπαθώντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν το δημοσιογράφο.

Η εντυπωσιακή κινητοποίηση της αστυνομίας, η έρευνα σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΚΑΪ, Ο υπερβάλλων ζήλος για τη σύλληψη του δημοσιογράφου με αφορμή μία αβάσιμη καταγγελία του Μαρινάκη, προσβάλλουν το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία και προκαλούν απορία στους πολίτες γιατί στα σοβαρά κακουργήματα δεν βλέπουν αντίστοιχη ετοιμότητα της αστυνομίας!

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Η εισβολή αστυνομικής δύναμης με συνοδεία Εισαγγελέα, χθες τα ξημερώματα στα γραφεία του Τ/Σ ΣΚΑΪ, δεν μπορεί βέβαια να εκληφθεί ως δικαίωση ανεξαρτησίας για τη δικαστική εξουσία. Ιδιαίτερα με την ενέργεια αυτή διαπιστώνεται παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο.

»Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει με ιδιαίτερη ανησυχία το περιστατικό και υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και στην ελευθερία της έκφρασης.»

H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει απερίφραστα την επιχείρηση σύλληψης του δημοσιογράφου Κυριάκου Θωμαΐδη, που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουνίου, όταν αστυνομική δύναμη με τη συνοδεία εισαγγελέα εισέβαλε στον χώρο εργασίας του, ενώ προηγουμένως είχε απαιτηθεί να μη μεταδοθεί η εκπομπή του.

Η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι αδιαπραγμάτευτη, ο τρόπος, με τον οποίο αποφασίζουν να την αξιοποιήσουν οι λειτουργοί της δεν είναι υπεράνω κριτικής: τόσο η απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας όσο και η μεταμεσονύχτια εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις ενημερωτικού Μέσου, αποτελούν σαφή περιορισμό του δημοσιογραφικού έργου και ευθεία απειλή στην ελευθερία του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί τις δικαστικές αρχές να διατηρήσουν έναντι της δημοσιογραφίας και των εργαζόμενων που την υπηρετούν τον σεβασμό που επιβάλλει η διάσταση της Ενημέρωσης ως κοινωνικού αγαθού και στοιχείου δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars