Σάμπυ Μιωνής: Οι ισραηλινοί θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα

07:52 8/2/2017 - Πηγή: BankWars

Μιλήσαμε με τον νέο πρόεδρο του Ισραηλινοελληνικού επιμελητηρίου, Σάμπυ Μιωνή για τις προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ. Ο Σάμπυ Μιωνής είναι επιχειρηματίας διεθνούς κύρους με διακριτή φιλανθρωπική δράση και γνωστός για τον ακτιβισμό του υπέρ του Κράτους του Ισραήλ και κατά του αντισιμητισμού. Είχε μάλιστα πρωτοεμφανιστεί στο ελληνικό κοινό ως εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού στην επιχείρηση κατά του

τουρκικού πλοίου Mavi Marmara.

– Κύριε Μιωνή, πώς κρίνετε σήμερα τις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ;

Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι θα έλεγα εξαιρετικές. Για εμένα που είμαι Έλληνας και Ισραηλινός και έχω δουλέψει χρόνια για να έρθουν οι δυο χώρες πιο κοντά, είναι σαν οι χωρισμένοι γονείς μου να τα ξαναφτιάχνουν. Οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει πολύ στενή συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα και σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και ενέργειας. Είναι δε ξεκάθαρο ότι έχει δημιουργηθεί ένας άξονας συνεργασίας μεταξύ δημοκρατικών χωρών της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ελληνικός λαός νομίζω έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα μόνο να κερδίσει έχει από μια στενή συνεργασία με το Ισραήλ. Μια συνεργασία που το Ισραήλ πάντα ήθελε αλλά στην οποία στέκονταν εμπόδιο κάποιες λαϊκίστικες φωνές στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τον υφέρποντα αντισημιτισμό που δυστυχώς πάντα υπάρχει. Νομίζω ότι τελικά η λογική του real politique έχει υπερισχύσει και ακόμη και η ελληνική κοινή γνώμη έχει καταλάβει ότι το Ισραήλ είναι μια μικρή όαση δημιουργίας και δημοκρατίας μέσα σε μια έρημο ακραίων φανατικών που θέλουν να το καταστρέψουν.

– Ποιοι είναι ο στόχοι του Ισραηλινοελληνικού επιμελητηρίου υπό την ηγεσία σας;

Παρόλο που οι σχέσεις των δυο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ στους τομείς που ανέφερα, δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμα τις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών να αναπτύσσονται ανάλογα. Βέβαια, η Ελλάδα έχει 600.000 Ισραηλινούς τουρίστες τον χρόνο, μιας που οι Ισραηλινοί λατρεύουν την Ελλάδα, τη μουσική της, τους ανθρώπους της και το φαγητό της. Πέραν όμως του τουρισμού, οι εμπορικές συναλλαγές παραμένουν στάσιμες, σε χαμηλά θα έλεγα επίπεδα, εδώ και πολλά χρόνια. Σκοπός του επιμελητηρίου είναι να βοηθήσει ισραηλινές εταιρείες να καταλάβουν καλύτερα πως πρέπει να κινηθούν προκειμένου να αναπτύξουν συνεργασίες με αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι εμπορικές σχέσεις χτίζονται πουλώντας μερικά εκατομμύρια ευρώ ελιές, λάδι και φέτα. Πιστεύω ότι υπάρχουν συνέργειες μεταξύ εταιρειών των δυο χωρών που οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκονται κοντά γεωγραφικά αλλά και σε θέματα κουλτούρας, κάτι που δημιουργεί πολύ καλές συνθήκες συνεργασίας.

– Δώστε μας μερικά παραδείγματα.

Οι Ισραηλινές εταιρείες χαρακτηρίζονται από την εξωστρέφεια. Οι Ισραηλινοί δεν έχουν σύνορα. Δραστηριοποιούνται σε όλον τον κόσμο. Οι ελληνικές εταιρείες δυστυχώς είναι εσωστρεφείς και εξαιτίας της κρίσης, δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, κατασκευάζουν όμως καλά προϊόντα. Από την άλλη, η Ισραηλινή οικονομία είναι τόσο δυνατή τα τελευταία 20 χρόνια, που οι εταιρείες έχουν μεγάλη ρευστότητα και πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω ενός πολύ υγιούς τραπεζικού συστήματος και μιας πολύ καλής κεφαλαιαγοράς. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχουν οι συνθήκες να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ ομοειδών εταιρειών. Πρόσφατα είδαμε την εξαγορά της Εurodrip από μια ισραηλινή εταιρεία. Πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε πολλές παρόμοιες συνεργασίες. Για παράδειγμα, στις 15-16 Φεβρουαρίου, έρχεται στο Ισραήλ αντιπροσωπεία τεχνικών εταιρειών και εταιρειών δομικών υλικών. Θεωρώ την ποιότητα των ελληνικών εταιρειών στους τομείς αυτούς world class. Αυτό που χρειάζονται είναι κεφάλαια και επαφές με τις διεθνείς αγορές. Οι ισραηλινές εταιρείες αυτό ακριβώς μπορούν να τους προσφέρουν, εκτός βέβαια από την γρήγορα αναπτυσσόμενη ισραηλινή αγορά. Άλλοι τομείς συνεργασίας, εκτός από τον τουρισμό που υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος, μπορούν να είναι η γεωργική τεχνολογία, η φαρμακοβιομηχανία και τα start ups τεχνολογίας. Το Ισραήλ, αν και μια μικρή χώρα, είναι το Silicon Valley No2, έχει ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 3.000 start ups. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες και μηχανικούς αλλά δεν τους εκμεταλλεύεται και γι’ αυτό βλέπουμε το τραγικό φαινόμενο του brain drain.

– Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα οι συνεργασίες αυτές;

Με μια λέξη, η αβεβαιότητα. Είναι δύσκολο για μια εταιρεία να αποφασίσει να επενδύσει σε μια χώρα που το φορολογικό καθεστώς αλλάζει συχνά, που το νομισματικό καθεστώς αμφισβητείται και που όλες οι μεγάλες επενδύσεις γίνονται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και ενίοτε δικαστικών ερευνών που στο τέλος δεν οδηγούν πουθενά αλλά ταλαιπωρούν τους επενδυτές. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα από τους Ευρωπαίους. Οι Ισραηλινοί ζούνε σε εμπόλεμη ζώνη, έχουν διαφορετικά όρια ρίσκου.

– Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων;

Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τουλάχιστον δυο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύω ότι αν γίνει η αρχή θα υπάρξει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Ισραηλινή πλευρά. Εξαιτίας των καθυστερήσεων, το πρόγραμμα αντιμετωπίζεται με μια κάποια καχυποψία. Έχω όμως την αίσθηση, ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει. Υπάρχει επίσης εδώ και πολλά χρόνια μεγάλο ενδιαφέρον και για έργα αφαλάτωσης, που θα έριχναν το κόστος του νερού στα νησιά περίπου 75%. Δυστυχώς οι τοπικές συντεχνίες έχουν σταθεί εμπόδιο σε αυτές τις προσπάθειες που θα έφερναν επενδύσεις, δουλειές και θα μείωναν το κόστος στους καταναλωτές. Στο Ισραήλ, τουλάχιστον το 50% του νερού που καταναλώνεται, προέρχεται από αφαλάτωση ή από ανακύκλωση. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτήν την τεχνολογία χωρίς κανένα κόστος, μιας που τα έργα αυτά γίνονται με το σύστημα της παραχώρησης.

– Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας;

Η συνεργασία αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι μόνο οικονομική αλλά και γεωστρατηγική. Δεν ξέρω αν τελικά θα επιλέγει η κατασκευή αγωγού ή θα βρεθούν άλλοι τρόποι μεταφοράς του φυσικού αερίου, αλλά σίγουρα η συνεργασία στα ενεργειακά θα βάλει τις σχέσεις των δυο χωρών σε άλλη βάση. Πρόσφατα, η ελληνική εταιρία Energean, αγόρασε δυο από τα “οικόπεδα” φυσικού αερίου του Ισραήλ. Αυτό δεν ήταν κάτι απλό και δείχνει τη διάθεση συνεργασίας του Ισραήλ με τις ελληνικές επιχειρήσεις.

– Στον τουρισμό βλέπετε περαιτέρω ανάπτυξη;

Γνωρίζω ότι ισραηλινές εταιρίες ψάχνουν να αγοράσουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα και μερικές το έχουν ήδη κάνει. Επίσης, εκατοντάδες Ισραηλινοί έχουν αγοράσει σπίτια στην Ελλάδα και όχι μόνο τουριστικά ακίνητα, αλλά και ακίνητα για επένδυση. Οι Ισραηλινοί λατρεύουν την Ελλάδα. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια, πολλές χιλιάδες Ισραηλινοί θα αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα που είναι κιόλας ο βασικός τουριστικός προορισμός τους. Στους Ισραηλινούς το real estate στην Ελλάδα φαίνεται πολύ φθηνό. Στο Τελ Αβίβ είναι δύσκολο να βρει κανείς διαμέρισμα με λιγότερο από 8.000 ευρώ το τετραγωνικό. Πιστεύω ότι οι Ισραηλινοί θα επενδύσουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια σε διαμερίσματα και σπίτια στην Ελλάδα. Στην πλειοψηφία τους, επενδύουν σε μικρά ακίνητα, μέχρι 250,000 ευρώ, αλλά το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, γνωρίζω ότι τουλάχιστον οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, αναζητούν ξενοδοχεία στους τουριστικούς προορισμούς. Έχουν μάλιστα ιδιαίτερη προτίμηση σε ξενοδοχεία που μπορούν να μετατραπούν σε all inclusive, κάτι που είναι πολύ διαδεδομένο στο Ισραήλ.

– Φαίνεστε πολύ αισιόδοξος…

Και είμαι. Γνωρίζω τις δυο χώρες και τους δυο λαούς. Δεν έχω καμία αμφιβολία για τα ωραία πράγματα που μπορούμε να χτίσουμε μαζί. Υπάρχουν εκπληκτικές συνέργειες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μπορούν να γίνουν ένας άξονας ανάπτυξης, δημιουργίας και συνεργασίας με τεράστια οφέλη για όλους. Είναι ένα κλασσικό win, win, win!!

“Δέχθηκα αντισημιτικές επιθέσεις”

– Σε κάποιους ίσως να έκανε εντύπωση η ανάληψη του επιμελητηρίου από εσάς, ίσως λόγω της ύπαρξης του ονόματος σας στην Λίστα Λαγκάρντ.

Αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει εντύπωση είναι οι αντισημιτικές επιθέσεις που δέχτηκα από πλευρές γνωστές για τις ρατσιστικές τους θέσεις και τις νεοναζιστικές τους καταβολές. Και η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ γνωρίζουν ότι κάποια κέντρα δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνεργασία των δυο χωρών, τυφλωμένα από τον ρατσισμό τους. Αυτό που είναι εντυπωσιακό ήταν ότι προσπάθησαν να παραπλανήσουν την ελληνική δικαιοσύνη και την ελληνική βουλή με ψευδείς καταγγελίες και ψευδορκίες και να παρασύρουν κρατικούς λειτουργούς σε ένα φανταστικό σενάριο με κακούς Εβραίους και δράκους. Φυσικά όλα αυτά κατέρρευσαν με μεγάλο κόστος για το γόητρο της Ελλάδας, μιας που έφτασε στο σημείο να αμφισβητηθεί μέχρι και το Ολοκαύτωμα από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των εναντίων μου επιθέσεων.

Πέραν της ασχολίας μου με το Επιμελητήριο, όπως γνωρίζετε, είμαι και συνεπικεφαλής του Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency, που είναι κρατικός οργανισμός και υπό την αιγίδα του γραφείου του Πρωθυπουργού του Κράτους του Ισραήλ και στο ισραηλινό συμβούλιο του Αnti Defamation League, του μεγαλύτερου στον κόσμο οργανισμού κατά του αντισιμητισμού, με έδρα την Νέα Υόρκη. Σαν ακτιβιστής λοιπόν κατά του αντισιμητισμού, έχω επιτεθεί σε αντισιμήτες πολιτικούς με υπέρμετρες φιλοδοξίες, που προσπαθούν να ξεπλύνουν το παρελθόν τους μέσα από κάποια mainstream κόμματα. Απειλήθηκα ευθέως ότι αν δεν σταματήσω, θα μου καταστρέψουν την ζωή. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να κάνουν και όπως είναι φανερό, απέτυχαν κάνοντας συγχρόνως κακό στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Πηγή: www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα