Ρύθμιση Στεγαστικών Δανείων: Αν δεν μπορέσει αυτή η κυβέρνηση, απλά, θα την κάνει η επόμενη!

Ο κακός χαμός έγινε στα υψηλά «πατώματα» των τραπεζών αλλά και στα πολιτικά γραφεία από την ώρα που ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Ν.Δένδιας έριξε τη «βόμβα» με τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων.

Τι είπε ο υπουργός; Ένα τμήμα περίπου 30% του σημερινού δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου να συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.

Το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί στο μέλλον

για αποπληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση (π.χ διαγραφή ή εκ νέου πληρωμή αν ανέβουν οι αξίες των ακινήτων) δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους ενώ το πιστωτικό ίδρυμα θα σχηματίζει ειδική απαίτηση για αυτό.

Πρόκειται για μεθόδους αποπληρωμής που ακολουθούνται και διεθνώς (π.χ balloon mortgage που αφορά στην καταβολή χαμηλότερων δόσεων για μια δεκαετία και στην αποπληρωμή του υπολοίπου με μια μεγάλη δόση στο τέλος, ή την μέθοδο split and cut που δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστεί το δάνειο σε δύο μέρη).

Πέσανε όλοι…να τον φάνε! Το ΠΑΣΟΚ, γιατί θέλει να πάρει αυτό τη …δόξα μιας ρύθμισης, ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί …του κλεψανε την ιδέα και η πλειοψηφία των τραπεζών, γιατί…θα πρέπει κάτι να πληρώσει και να …ξεβολευτεί.

Όπως έχετε παρατηρήσει, μετά τις πρώτες αντιδράσεις, έχει επικρατήσει…μούγκα στη στρούγκα! Πάει, ξεχάστηκε και αυτό!

Όσοι έχουν αυτή την άποψη, είναι …μακράν γελασμένοι! Και κυρίως, οικονομικά και τραπεζικά, μύωπες.

– Πολύ απλά, γιατί σπίτι που αγοράστηκε πριν τέσσερα χρόνια με δάνειο 150.000 ευρώ και που σήμερα αξίζει, χωρίς να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές, 90.000 ευρώ, δεν μπορεί να πληρώνει δόσεις, όπως αυτές ορίστηκαν κατά την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς. Είναι ανήθικο, αδύνατο, παράλογο, αντικαπιταλιστικό και τελικά καταστροφικό και για τον δανειολήπτη και για την τράπεζα.

– Πολύ απλά, γιατί οι πολιτικοί, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, ότι τα νοικοκυριά υπέστησαν, όπως και οι τράπεζες, την τιμωρία του PSI, την ύφεση, τη μείωση μισθών, την ανεργία. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΕΙΤΑΙ να εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνεια με βάση της «παλιά τους» αξία και με βάση τους όρους του παρελθόντος.

– Πολύ απλά, γιατί οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, κυρίως με κρατικό – δανεικό χρήμα και κάποια στιγμή, αυτές, μαζί με το κράτος, θα πρέπει να δουν πως θα …ανακεφαλαιοποιηθούν και τα νοικοκυριά.

Το ένα μεγάλο λάθος του Δένδια είναι ότι εξέφρασε σκέψεις απάκτως ειρημμένες, δημιουργόντας στις τράπεζες μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι δανειολήπτες άρχισαν να σκέπτονται πως καλό είναι να πάψουν να πληρώνουν, μέχρι να δουν τη ρύθμιση.

Το δεύτερο μεγάλο λάθος είναι ότι αφήνει τα πάντα όλα ασαφή όσον αφορά στους συνεπείς δανειολήπτες. (Για κάποιο μπόνους 2-3 μονάδων στο επιτόκιο γίνεται λόγος). Πάλι αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο;

Όσον αφορά στις τράπεζες, οφείλουν να δουν με ηρεμία το θέμα αυτό, καθώς αυτά που έχουν προυπολογίσει πως θα εισπράξουν από τα στεγαστικά, δεν πρόκειται να τα δουν, ούτε στον ύπνο τους. Λεφτά δεν υπάρχουν! Άλλωστε, χιλιάδες στεγαστικά δάνεια εγγράφονται σήμερα σαν κόκκινα στα βιβλία των τραπεζών, οπότε με μία παρεμφερή ρύθμιση, τα δάνεια από κόκκινα θα γίνουν …πράσινα. Και πράσινα δάνεια, σημαίνουν ενίσχυση του ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Όσον αφορά στην κυβέρνηση, αν παραμείνει άτολμη και …θάψει τις απόψεις Δένδια, απλά, θα δει, ως αντιπολίτευση, να εφαρμόζεται η ρύθμιση που ο Δένδιας είπε…

Bασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα