ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Εκλογές με φαβορί τους σοσιαλδημοκράτες

Συνολικά 18,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους 466 βουλευτές και γερουσιαστές
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), που υποστηρίζεται κυρίως από τους αγρότες και τους πιο ηλικιωμένους, εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που του δίνουν το 40% της πρόθεσης ψήφου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.
Δεύτερο στην πρόθεση ψήφου είναι το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, με ποσοστά
που κυμαίνονται από 18% έως 27%.

Ακολουθεί ένα νέο κόμμα με την ονομασία «Σώστε τη Ρουμανία». Με ρητορική κατά της διαφθοράς και του λαϊκισμού, συγκεντρώνει ποσοστά που φτάνουν το 19% και έχει βρει σημαντική απήχηση στους νέους ψηφοφόρους.

Αν κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα έχει προαναγγείλει ότι θα διατηρήσει στην πρωθυπουργία τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Ντάτσιαν Τσιόλος.

«Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα γιατί πρέπει να αυξηθεί η απόδοση του κράτους απέναντι στον πολίτη και πρέπει να προσφέρουμε προβλεψιμότητα στους δημόσιους υπαλλήλους που δουλεύουν στην διοίκηση, ή σε όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν εκεί», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε τον Οκτώβριο του 2015 σε νυχτερινό κλαμπ του Βουκουρεστίου και προκάλεσε το θάνατο 64 ανθρώπων, πυροδότησε οργή του κόσμου κατά των πολιτικών.

Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους της ρουμανικής πρωτεύουσας, που εξανάγκασαν σε παραίτηση τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα