Ρεύμα: «Πέταξε» σήμερα η τιμή του – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το φυσικό αέριο

«Πέταξε» σήμερα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της χώρας μας καθώς άγγιξε τα επίπεδα των 154 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα euenergy.live  η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα  νήλθε στα 153.98 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του  17% σε σχέση με χθες.

Η τιμή αυτή είναι η 6η πιο ακριβή στην Ευρώπη καθώς πιο πάνω στη λίστα βρίσκονται οι χώρες : Ουκρανία με 4497.35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Ιταλία με  156.94 ευρώ ανά μεγαβατώρα,  η Σλοβενία 

με 156.67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Κροατία με  156.68 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Ρουμανία με  154.69  ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο στον αντίποδα βρίσκεται η Νορβηγία με 19.41  ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως η μέση τιμή ρεύματος στην Ευρώπη διαμορφώνεται σήμερα μεταξύ 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται δε πως η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας το τελευταίο τριήμερο (δηλαδή από τις 21 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, 23 του ίδιου μήνα)  έχει αυξηθεί σημαντικά όπως δείχνουν τα στοιχεία της ίδιας  ιστοσελίδας . Δηλαδή  στις 21 Αυγούστου η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 28% και ανήλθε στα  111.44 ευρώ ανά μεγαβατώρα και χθες στις 22 του ίδιου μήνα  είχε καταγράψει μια αύξηση της τάξεως του 18% και διαμορφώθηκε στα  131.28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την τιμή του

Κάτω από τα επίπεδα των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησε σήμερα στη 1.37 μμ η τιμή του φυσικού αερίου. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε σήμερα στη 1.37 μμ στα 38,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 42,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα που έκλεισε χθες η τιμή του. Δηλαδή μέχρι στιγμής καταγράφεται μια πτώση της τάξεως του 9,38 %.  Σημειώνεται δε πως τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο στο σημείο αναφοράς του TTF  έκλεισαν στα 43 ευρώ/MWh καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 5,5%. Επίσης, τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριου έκλεισαν στα 43,52 ευρώ/MWh και για τον Νοέμβριο στα 55,94 ευρώ/MWh.

Δείτε αναλυτικά τον παρακάτω πίνακα του www.barchart.com για την σημερινή τιμή του φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο: Κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις στην Αυστραλία

Κρίσιμες είναι σήμερα οι διαπραγματεύσεις στην Αυστραλία για το φυσικό αέριο. Όπως  μεταδίδει το  www.swissinfo.ch  που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, μέχρι σήμερα το βράδυ   αναμένονται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο Περθ μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας, υπό την απειλή απεργιών. Αυτό γίνεται επειδή  υπάρχουν ανησυχίες για τις προμήθειες φυσικού αερίου και φόβοι  στην Ευρώπη που βλέπει τις τιμές  του φυσικού να παίρνουν ξανά την ανιούσα.

Οι διαπραγματεύσεις 

Στις συζητήσεις αυτές  συμμετέχει η Woodside Energy Group Ltd και αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους εργαζομένους  που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις της στο North West Shelf LNG προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας και τις αμοιβές, όπως αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η Offshore Alliance που εκπροσωπεί δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα είχε προειδοποιήσει πρόσφατα πως οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν νωρίς στις 2 Σεπτεμβρίου εάν δεν επιτευχθεί σχετική  συμφωνία την Τετάρτη, 23 Αυγούστου. Σημειώνεται δε πως υπήρξε νέα άνοδος αυτόν τον μήνα  στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία και στην Ευρώπη λόγω του φόβου ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις εξαγωγές LNG  από τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο, την  Αυστραλία.

Πάντως οι  απεργίες στις εγκαταστάσεις της Woodside και της Chevron Corp μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο έως και το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, τη στιγμή που το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για το χειμώνα. Σημειώνεται δε πως οι εργαζόμενοι  έχουν κληθεί να προσέλθουν στις κάλπες που στήθηκαν  στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron προκειμένου να ψηφίσουν  για απεργιακές κινητοποιήσεις . Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως μια εταιρεία που ασχολείται με ενεργειακά θέματα πρότεινε να υπάρξει μια νέα συμφωνία για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις πλατφόρμες φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω  λεπτομέρειες επί τούτου.  Οι Ασιάτες αγοραστές LNG αναστέλλουν τις αγορές και ζητούν χαλαρότερους όρους παράδοσης για να αποφύγουν τυχόν επιπτώσεις.  Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί  για να γίνει οποιαδήποτε απεργία  που θα επηρεάσει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου.

Keywords
Αναζητήσεις
revma-petaxe-simera-i-timi-tou--ti-deichnoun-ta-stoicheia-gia-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα