Ρευστότητα 800 εκ. ευρώ παραχώρησε η Τρ. Κύπρου σε ρωσική θυγατρική της

Στην αποκάλυψη ότι η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε ρευστότητα ύψους 700-800 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της, τη ρωσική Uniastrum, προέβη ο Ευδόκιμος Ξενοφώντος, πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας, ο οποίος κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία.

Πρόκειται για ένα είδος

ΕLA, εξήγησε ο κ. Ξενοφώντος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι για να πάρει πίσω όλα αυτά τα κεφάλαια η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να μεταπωληθεί η Uniastrum σε μεγάλο οργανισμό και μετά αυτός να τα επιστρέψει σταδιακά.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι η εξαγορά της ανωτέρω εταιρίας στοίχισε 565 εκατ. ευρώ και ότι σήμερα η τράπεζα θα είναι τυχερή, εάν εξασφαλίσει 80-100 εκατ. από την μεταπώλησή της Uniastrum.

Επίσης, ανέφερε ότι για την αγορά της τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου δεν διάβασαν την έρευνα αξιοπιστίας, που ετοίμασε διεθνής οίκος και στην οποία αναφέρονταν όλα τα κενά. Αντί της έκθεσης αναγνώσθηκε περίληψη, που ετοίμασαν τεχνοκράτες της τράπεζας, ενώ οι εκτελεστικοί διευθυντές παρουσιάζονταν υπεραισιόδοξοι και ενθουσιώδεις για την επέκταση στη Ρωσία, είπε.

Όσον αφορά την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν ενήμερο, ενώ ισχυρίστηκε ότι «σημειώθηκαν παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα