ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΕΚΠΛΗΞΗ Ο ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

[UPD] Οκτώ βουλευτές υπογράφουν μέχρι στιγμής το κείμενο της πρωτοβουλίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εκλογές και συνταγματική αναθεώρηση.

Υπογράφουν: Χρ Αηδόνης Βασίλης Οικονόμου , Θωμάς Ψύρρας, Νίκη Φούντα , Νίκος Τσούκαλης , Γρ Ψαριανός Σπ. Λυκούδης.

Έκπληξη αποτέλεσε η υπογραφή του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ

στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο κείμενο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία ανεξάρτητων βουλευτών προτείνεται να γίνει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και να ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή και να διεξαχθούν εθνικές εκλογές σε ορατό χρονοδιάγραμμα εντός του 2015.ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Εμπλοκή που κατά πάσα πιθανότητα οδηγεί σε παράταση του μνημονίου για χρόνο μετά τον Μάρτιο και την εκλογή ή όχι Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στη Βουλή διακινούνται χαρτιά με υπογραφές βουλευτών που πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο τελευταίο κείμενο το οποίο θα κατατεθεί στο προεδρείο της Βουλής, προτείνεται εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή και εκλογές εντός του 2015.

Ανάλογο αίτημα είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Τσούκαλης τοποθετώντας όμως τις εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο θα υπογράφουν οι βουλευτές: Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ), Ν. Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ), οι ανεξάρτητοι Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός και Χρ. Αηδόνης, οι Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας, και Νίκος Τσούκαλης από την ΔΗΜΑΡ, Την αποδοχή του βασικού περιεχομένου θα εκφράσουν πιθανότατα και οι: Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), Πάρις Μουτσινάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Γιάννης Κουράκος κ.α.

Ενδεικτική των μεταβαλόμενων συσχετισμών είναι και η χθεσινή ομιλία της ανεξάρτητης Κατερίνας Μάρκου που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει θετική ψήφο προτείνοντας μάλιστα για επόμενο πρόεδρο τον Παρασκευά Αυγερινό ή την Μαριέττα Γιαννάκου!

Στο κλίμα αυτό προστίθεται και η προ ημερών αποκάλυψη του κ. Παναγιώτη Μελά που είπε πως στο κόμμα των ΑΝΕΛ παραμένουν ακόμα τέσσερις βουλευτές που έχουν παρόμοια άποψη με την δική του για το θέμα του Προέδρου. Ρεπορτάζ στο protothema αναφέρει ότι “με βάση την συγκεκριμένη κατάσταση και τις υπο εξέλιξη ζυμώσεις κάποιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως υπολείπονται μόλις τέσσερις βουλευτές για να κλείσει το 180″.

Το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με άλλες πηγές, θεωρεί ότι μπορεί να βρει 183 βουλευτές, ενώ η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυτοί που τάσσονται κατά της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας είναι 126 ή 127 βουλευτές.

– Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημείωνε πως για την εκλογή ΠτΔ έφθασε η ώρα να τοποθετηθούν οι βουλευτές και όχι τα κόμματα ενώ πρόσθεσε πως κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνει πως όλο και περισσότεροι βουλευτές επιθυμούν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

“Σε συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης γίνεται η κίνηση – πρωτοβουλία βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και πρόωρες εκλογές εντός του 2015», σημείωναν κύκλοι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο αριθμός των 180 δεν έχει επιτευχθεί και θα συνεχίσουν την προσπάθεια για εύρεση των 121 βουλευτών.

ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΜΑΡ

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σημείωναν ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είναι απολύτως δεσμευμένοι από την απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών και η νέα κυβέρνηση να εκλέξει με ισχυρή πλειοψηφία τον νέο Πρόεδρο.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου δεν έκρυβαν την ενόχληση τους και σημείωναν ότι “Η πρόταση όπως φαίνεται να διατυπώνεται και να θέτει ορίζοντα εκλογών τον Μάιο του 2015 επιτρέπει στην παρούσα κυβέρνηση να περάσει νέο πακέτο μέτρων και νέο μνημόνιο”.
Με τη διατύπωση αυτή οι κύκλοι της ΔΗΜΑΡ αφήναν να εννοηθεί ότι αν κάποιοι βουλευτές της προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση πράττουν σε βάρος του ελληνικού λαού και έρχονται «απέναντι» με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα