Ψυχρότερος καιρός και νέες εστίες έντασης στη Μ. Ανατολή οδηγούν σε άνοδο την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Άνοδο σημειώνουν σήμερα Δευτέρα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, εξαιτίας αφενός της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού και αφετέτου της κλιμακούμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά και την κατάληψη φορτηγού πλοίου το Σαββατοκύριακο από τους ιρανόφιλους αντάρτες Χούθι της Υεμένες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις πτώσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κατέγραφαν νωρίτερα άνοδο έως και 6,9%, προτού εξισορροπήσουν ορισμένα από τα κέρδη. Το συμβόλαιο εξακολουθεί

να διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος κοντά στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, το επίπεδό του για μεγάλο μέρος των τελευταίων εβδομάδων.

Οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης αναμένεται να πέσει κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα προς το τέλος του μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για θέρμανση. Στο μεταξύ, ένα πλοίο βρετανικής ιδιοκτησίας και ιαπωνικής διαχείρισης, το οποίο κατασχέθηκε χθες Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχει εγείρει ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερες διαταραχές στη διεθνή ναυτιλία.

Μέχρι στιγμής, η μεταφορά ενεργειακών πόρων δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύγκρουση. Ωστόσο, η Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ, είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο. Δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, περνούν τακτικά από την περιοχή στη διαδρομή τους προς την Ευρώπη.

«Προς το παρόν, οτιδήποτε μπορεί να είναι πιθανό να είναι πρόβλημα φαίνεται να προκαλεί αύξηση των τιμών» δήλωσε ο Jonathan Stern, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, προσθέτοντας: «Ενδεχομένως η σύγκρουση θα μπορούσε να διευρυνθεί και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τις ροές από το Κατάρ προς την Ευρώπη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Η αγορά «ευθυγραμμίζεται» επίσης με το άλμα της Παρασκευής στις τιμές του αργού πετρελαίου -που ανεβαίνει επίσης ελαφρώς σήμερα- εν όψει της συνάντησης του καρτέλ OPEC+ αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Ole Sloth Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Η Ευρώπη οδεύει προς τον χειμώνα με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της γεμάτες, καθώς και με άφθονες εισαγωγές LNG, ωστόσο η ήπειρος παραμένει ευάλωτη στους κινδύνους εφοδιασμού μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους, όταν η Ρωσία περιόρισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

Το σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή ήπειρο, ολλανδικό TTF, κέρδιζε 3,4% στα 46,58 ευρώ η μεγαβατώρα στις 12:15 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στο Άμστερνταμ.

Keywords
Αναζητήσεις
psychroteros-kairos-kai-nees-esties-entasis-sti-m-anatoli-odigoun-se-anodo-tin-timi-tou-fysikou-aeriou-stin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα