Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας με απελάσεις διπλωματών για την υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ

Ο ψυχρός πόλεμος είναι εδώ! Η Ρωσία απελαύνει 60 αμερικανούς διπλωμάτες και κλείνει το προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, ενώ οι αμερικανοί δηλώνουν πως θα ανταπαντήσουν.

Προηγήθηκαν οι απελάσεις Ρώσων από τις ΗΠΑ, με αφορμή την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας στη Βρετανία.

Οι απελάσεις Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία

και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο στα θέματα που έχουν σημασία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ χαρακτήρισε “αδικαιολόγητες” τις απελάσεις και σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει στα μέτρα αυτά. Σύμφωνα με τη Νόιερτ, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τις επιλογές που έχουν σε ότι αφορά την απάντηση που θα δώσουν στη Ρωσία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Στην απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών ανακοίνωσε ότι προχωρά η Ρωσία, προσθέτοντας ότι θα κλείσει και το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 58 Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα και άλλους δύο που υπηρετούν στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στο Εκατερίνενμπουργκ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου, ενώ το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις απελάσεις Ρώσων από τις ΗΠΑ, με αφορμή την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας στη Βρετανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Χάντσμαν, κλήθηκε στο υπουργείο όπου ενημερώνεται για τα μέτρα από τον υφυπουργό Σ.Ριαμπκόφ.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειες» εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Σημείωσε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε «σοβαρή επιδείνωση» τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται ότι συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Β.Αμερικής και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί «ειλικρινής συζήτηση».

Πρόσβαση στη Γ.Σκριπάλ ζητά η Μόσχα

Προξενική πρόσβαση στη Γιούλια Σκριπάλ, στην κόρη του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ζήτησε η Ρωσία.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό από το νοσοκομείο ότι η κατάσταση της υγείας της 33χρονης γυναίκας «βελτιώνεται» και δεν θεωρείται πλέον «κρίσιμη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα