Π.Σκουρλέτης: Άλλης μορφής η επιτήρηση από τον Αύγουστο – “Δεν ξεμπερδεύουμε”

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», δήλωσε ότι «Δεν θεωρώ ότι ξεμπερδεύουμε έπειτα από τον Αύγουστο. Είναι σαφές όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται».

Ανάλογη θέση είχε διατυπώσει το Σάββατο και ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών

Παραδοχή Ν.Βούτση: Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι βγαίνουμε από την κρίση

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε μεταξύ

άλλων στο πολυνομοσχέδιο, λέγοντας ότι πρέπει να το δούμε μέσα από το πρίσμα της συμφωνίας που υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2015. «Είναι άλλος ένας σταθμός που πρέπει να περάσουμε. Σταθμός που συμπυκνώνει μέτρα, μέσα από τα οποία υλοποιείται ένα πρόγραμμα που υπήρξε αποτέλεσμα συγκεκριμένων συνθηκών και συσχετισμών (…). Υπάρχουν πράγματα που κερδήθηκαν κι άλλα που θα θέλαμε να τα είχαμε κάνει αλλιώς», είπε.

ΑΛΛΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ο υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν νέα μέτρα (όπως η μείωση των επιδομάτων τρίτεκνων οικογενειών με ετήσιο εισόδημα 13.500 – 22.500 ευρώ), καθώς και την επικείμενη εφαρμογή μέτρων όπως η μείωση του αφορολόγητου. Κλήθηκε, επίσης, να απαντήσει στην άποψη, σύμφωνα με την οποία κακώς η κυβέρνηση προβάλλει ως ορόσημο τον εφετινό Αύγουστο, καθώς οι δεσμεύσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται. Απαντώντας, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Δεν θεωρώ ότι ξεμπερδεύουμε έπειτα από τον Αύγουστο. Είναι σαφές, όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται . Όσα αναφέρατε αντανακλούν το κόστος, έναντι του οποίου το κερδίζουμε με την απαλλαγή από την ασφυκτική μορφή επιτροπείας . Σε κάποιες περιπτώσεις κερδίζεις, σε άλλες χάνεις. Για παράδειγμα, πλάι στις μειώσεις επιδομάτων για συγκεκριμένες κατηγορίες τρίτεκνων υπάρχουν και κέρδη για τις οικογένειες με ένα ή δυο παιδία, όπως αποσαφήνισε και η Θεανώ Φωτίου. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για αντιφατική κατάσταση, η οποία όμως θα κριθεί συνολικά».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΤΟ ΔΝΤ, ΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒ

Σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για κήρυξη απεργίας, στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε: «Φυσικά, εάν συγκρίνουμε με αυτό που ίσχυε ως τώρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι ουδέτερο. Ούτε διευκολύνει, ασφαλώς, τον εργατικό συνδικαλισμό, που είναι γνωστό ότι στον ιδιωτικό τομέα προσκρούει σε πολλά εμπόδια». Είναι όμως, πρόσθεσε, πολύ πιο ήπιο από αυτό, για το οποίο πίεζε το ΔΝΤ. «Από αυτό που ήθελε και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΕΒ, δηλαδή να τεθεί το “50%+1” ως όριο για τη λήψη απόφασης κι όχι μόνο για εξασφάλιση απαρτίας, όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο».

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ 3,5%…

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πόση ελευθερία κινήσεων μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα, από τον Αύγουστο, ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε λέγοντας ότι πιέσεις ασκούνται σε πολλές κυβερνήσεις, αν κι όχι με τον απόλυτο τρόπο που βιώσαμε εμείς. «Τελικά είναι κι ένα θέμα δημοκρατίας, στον σύγχρονο καπιταλισμό. Ποιος ελέγχει, τελικά; Οι λαοί ή οι χρηματαγορές;».

Το σημαντικό – όπως είπε – μετά τον Αύγουστο είναι το αν η πορεία της οικονομίας, όπως θα έχει εξελιχθεί έως τότε, θα μας δώσει τη διαπραγματευτική δύναμη να ζητήσουμε και να πετύχουμε επανασχεδιασμό των δεσμεύσεων. «Διότι, για να το πω καθαρά, δεν μπορούμε να πάμε με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια πενταετία. Φοβάμαι πως αν συμβεί αυτό, τότε θα υπονομευθούν τα θετικά σημάδια που έχει, ήδη, να επιδείξει η οικονομία μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα