ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ: Η τελική “μάχη” των αρχηγών στη Βουλή

Με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονοματική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, κορυφώνεται απόψε η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Τη συζήτηση θα κλείσει ο πρωθυπουργός.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της σημερινής τελευταίας

φάσης της συζήτησης για την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Η αριθμητική εξίσωση της αποψινής βραδιάς αποτυπώνεται στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η οποία μετά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη αριθμεί 127 βουλευτές και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με 28 βουλευτές η οποία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης έστω και αν βουλευτές βάζουν αστερίσκους στο «ναι» που αναμένεται να δώσουν. Συνολικά δηλαδή 155 βουλευτές αναμένεται απόψε να στηρίξουν την κυβέρνηση, εκτός και αν εκδηλωθούν φαινόμενα εσωστρέφειας, ενδεχόμενο που δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, με βάση τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι μέχρι τώρα ομιλητές. Εκπεφρασμένη είναι η άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων η κυβέρνηση πιθανότατα σήμερα τα μεσάνυχτα θα έχει αναβαπτισθεί με την ανανέωση της εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές και το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εκείνους από τους 22 ανεξάρτητους βουλευτές, (συνολικά είναι 23 αλλά ο Στάθης Μπούκουρας κρατείται προφυλακισμένος), που δεν θα πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης και που με τις ομιλίες τους θα έχουν κινηθεί μεταξύ του «όχι» και του «παρών».Α. Παπαρήγα: Κριτική σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η κρίση, όνισε η Α. Παπαρήγα, συνδέεται με μία σειρά από φαινόμενα ,όπως ο δανεισμός, που είναι συνυφασμένα με το καπιταλιστικό σύστημα, όμως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα εμφανίζουν σαν ελληνικές ιδιορρυθμίες.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι διαφορετικές συνταγές που επικαλούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: Να εξασφαλίσουν ρευστότητα για την καπιταλιστική κερδοφορία.

«Κάθε μείωση στο χρέος θα την επιβαρυνθεί ο λαός» είπε η κ. Παπαρήγα και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι τη μεγαλύτερη ζημιά που κάνουν είναι ότι καλλιεργούν στο λαό την έκπτωση των αιτημάτων του: «να αρκείται στα ψίχουλα», όπως είπε.

«Εμείς ζητάμε ο λαός να επιδιώξει την επιστροφή όλων των απωλειών. Αν είναι σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο το συζητάμε. Αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα ούτε σε είκοσι χρόνια δεν θα συμβεί» τόνισε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ.

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποτάσσει τον λαό με τους εκβιασμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, με τις χίμαιρες και τις ονειρώξεις.

«Ο σοσιαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ: αν την τινάξεις δεν μένει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο λαός δεν πρέπει να έχει μειωμένες απαιτήσεις. Πρέπει να κάνει άλλη ιεράρχηση στα αιτήματα του», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Κάλεσμα Κουβέλη στις δημοκρατικές δυνάμεις

Κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουν για το χρέος, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι ισχυρισμοί ότι έχει καταστεί βιώσιμο το χρέος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τόνισε ο Φ. Κουβέλης.

Χρειάζεται νέα συμφωνία με τους εταίρους με ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ενώ τόνισε ότι επείγει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Το κόστος των πολιτικών που εφαρμόστηκαν ήταν άδικα επιιμερισμένο και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, ανέφερε ο Φ. Κουβέλης.

Π. Καμμένος: Μόνη λύση οι εκλογές και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Η κυβέρνηση έχει τελειώσει, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ τόνισε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και στη συνέχεια ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και λέει ψέματα. Η κυβέρνηση έχει τελειώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ΑΝΕΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας, σύμφωνα με τον Π. Καμμένο, είναι η διασφάλιση εθνικών θεμάτων, η λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης και η ενότητα του έθνους.

Keywords
Τυχαία Θέματα