Προυπολογισμός 2019 με θηριώδη πλεονάσματα, πακέτα προεκλογικών παροχών και ατόφιες τις συντάξεις

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός και ταυτόχρονα προεκλογικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, τη μη περικοπή των συντάξεων καθώς και το πακέτο των αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Το ύψος του πακέτου των αντιμέτρων θα ξεπεράσει τα 900 εκατομμύρια.

Ο προϋπολογισμός

του 2019 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% απο 2% φέτος.

Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος απο τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό – σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων – η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Τα θετικά αντίμετρα

το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήριαοι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχήη επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένωνη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτεςη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»: μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνουη ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα