ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – FT: Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας – Οι μη Σύροι, που φτάνουν στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Τουρκία

22:30 3/3/2016 - Πηγή: BankWars

Η Ε.Ε. βρίσκεται κοντά στην επίλυση του αδιεξόδου με την Άγκυρα με μια συμφωνία που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Στο σχετικό τους δημοσίευμα οι FT κάνουν λόγο για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση σκλήρυνσης της στάσης του μπλοκ απέναντι στις ροές ανθρώπων που εισέρχονται στα εδάφη του.

Έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες,

ο Tούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, σε ιδιωτικές συζητήσεις την Πέμπτη, έστειλε σήμα πως η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις συστηματικές επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τη δράση κατά των διακινητών.

Αν και η συμφωνία εκκρεμεί και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, οι όροι της μπορεί να αποτελέσουν το σημείο καμπής που αναζητείται εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση, δίνοντας ένα πιο σκληρό πρόσωπο σε μια στρατηγική που εν πολλοίς έχει αποτύχει να περιορίσει τις ροές ανθρώπων που διαπλέουν το Αιγαίο.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣΚ – ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι με την τουρκική κυβέρνηση δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένοι αριθμοί για την επίτευξη της μείωσης των ροών, και πρόσθεσε ότι ο τελικός στόχος είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο.

«Δεν είναι ζήτημα αριθμών. Είναι ζήτημα μιας συνεχιζόμενης και μόνιμης διαδικασίας. Αυτό σημαίνει – κατά την άποψή μου – την συνολική μείωση και η συνολική εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου» είπε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι ροές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου είπε επίσης ότι η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία θα διαλύσει το «επιχειρηματικό μοντέλο» των διακινητών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα ήταν λάθος να αφεθεί η μεταναστευτική κρίση μόνο στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεσμεύεται από το κοινό σχέδιο δράσης με την Ε.Ε. τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Τουσκ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα