Προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή με διπλό σενάριο για τις συντάξεις

“Διαφορετικά σενάρια” θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή.

Για πρώτη φορά σε Προσχέδιο Προϋπολογισμού θα υπάρχουν δύο εκδοχές όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,

Η πρώτη, θα ακολουθεί το “γράμμα” του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και τα ισόποσα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν το 2017 (κοινωνικό πακέτο, αύξηση ΠΔΕ κλπ), για να αποδεικνύει
ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται.

Μία δεύτερη εκδοχή θα περιλαμβάνει την πρόταση για τη μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους), μαζί με τα αντίμετρα του 2019 όπως έχουν εξαγγελθεί από τη ΔΕΘ και ενδεχομένως προσαρμόστηκαν στην πορεία μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο λόγος για μία διαπραγμάτευση η οποία ουσιαστικά βρίσκεται στο… ξεκίνημα της, με πολιτικό ορόσημο την 3η Δεκεμβρίου (σύνοδος Eurogroup) και… βλέπουμε.

Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τη μη περικοπή των συντάξεων. Σήμερα δε, στο Eurogroup κατά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να ξανατεθεί το θέμα στους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα προβλέπει ακόμη ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% – 4,3% του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετηθούν τον φετινό πήχη στο 3,8% – 3,9%, υψηλότερα πάντως από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα