Προς κυβέρνηση και Τράπεζες: Να πάνε πίσω δόσεις δανείων – Φραγμός στις εισπρακτικές – Ιδιοκτήτες: “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, όλοι αναγνωρίζουν πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, άσχετα αν πολλοί τα χαρακτηρίζουν άτολμα.  Εντός των επομένων ημερών, όπως δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών, θα ανακοινωθεί και 3ο πακέτο μέτρων που θα αφορά στον έντονα πληττόμενο κλάδο του τουρισμού.

Δεν θα πρέπει όμως να διαφύγουν της προσοχής της κυβέρνησης, δύο θέματα που θέτουν φυσικά πρόσωπα και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, θέτει θέμα να πάνε πίσω οι

δόσεις δανείων και θέτει άμεσα και το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών, που μέσα σε αυτή την κρίση, εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τους δανειολήπτες με τηλεφωνήματα …υπενθύμισης των οφειλών τους!

Η ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρει ότι  “Οι αποφάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι απόλυτα αναγκαίες. Όμως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2020 παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που ίσχυσαν το 2019, χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας, χωρίς να προβλέπεται για αυτούς η παραμικρή ουσιαστική ενίσχυση”. Ελπίζουμε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί το συντομότερο, διαφορετικά εκ των πραγμάτων θα ισχύσει η ένσταση του Μενίππου: “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”…

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Χ.Σταικούρας, απαντώντας απόψε στο δελτίο του ΑΝΤ-1 σχετικά με το θέμα των δόσεων δανείων, είπε ότι ότι “το κράτος έχει ευθύνη αναφορικά με τις οφειλές προς εφορία και ταμεία. Για τις τράπεζες είμαστε σε διαδικασία διαβουλεύσεων δεν μπορούμε εμείς να νομοθετήσουμε εξ ονόματός τους αλλά έχουν αρχίσει να κάνουν κάποια πρώτα δειλά βήματα. Τους καλέσαμε σήμερα να προχωρήσουν και σε άλλες ρυθμίσεις στα φυσικά πρόσωπα και αρχίζουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να επιταχύνουν”, ανέφερε. “Περιμένουμε την ανταπόκριση των τραπεζών ήδη ξεκίνησαν οι καινούργιες πρωτοβουλίες. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες. Έτσι θα κινηθούμε καταρχήν. Στο μέλλον βλέπουμε”, ανέφερε.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι τράπεζες, όπως διαρρέουν στελέχη τους, ετοιμάζουν δέσμη μέτρων διευκόλυνσης και των φυσικών προσώπων στην πληρωμή των δόσεων στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων. Όμως, αυτό δεν θα αφορά όλους τους δανειολήπτες (οριζόντια μέτρα), αλλά η κάθε τράπεζα θα διευκολύνει όσους τεκμηριωμένα πλήττονται” (Σ.Σ. Το ποιός θα τεκμηριώνει για τα πλήγματα, δεν έχει γίνει γνωστό…)

Η ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Η Κυβέρνηση εξαγγέλλει πακέτα μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διακοπή των δραστηριοτήτων τους (αναβολή πληρωμών φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων) αλλά δεν συμπεριλαμβάνει αντίστοιχα μέτρα διευκόλυνσης για τους πληττόμενους εργαζόμενους/καταναλωτές.

Με σκοπό την προστασία των ευάλωτων ομάδων αλλά και την υποστήριξη των οικονομικά πληγέντων από την εξάπλωση της νόσου, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, καλεί την Κυβέρνηση να εξετάσει τα εξής ενδεχόμενα:

• Να δώσει στους καταναλωτές το δικαίωμα ελαστικών δόσεων των υποχρεώσεων τους για περίοδο 6 μηνών ή το τέλος του έτους καθώς πλήττονται από τα εξαγγελθέντα μέτρα περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας

• Να αναστείλει έως τέλους του έτους τα κάθε φύσης πρόστιμα εκπρόθεσμων καταβολών στις τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία με σκοπό την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους

• Να παρατείνει τη λειτουργία κάθε ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τα αντίστοιχα δικαιώματα υποβολής σ’ αυτές έως τέλους του έτους

• Να δημοσιοποιήσει και θέσει σε δημόσιο διάλογο αναλυτικά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει μετά τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας για να προετοιμαστούν οι δανειολήπτες να τα αντιμετωπίσουν

• Να μην εκπίπτουν των ρυθμίσεων όσοι δεν ανταποκριθούν  στις υποχρεώσεις τους μέσα σε αυτό το διάστημα, δεδομένου ότι πολλές δανειακές συμβάσεις προβλέπουν απώλεια ρυθμίσεων έστω και για μία ετεροχρονισμένη δόση

• Να εξετάσει το ενδεχόμενο της μακροχρόνιας επιμήκυνσης αποπληρωμής των δόσεων δανείων που λήγουν μέσα στην περίοδο έκτακτων μέτρων σε συνεργασία με τους δανειολήπτες και τις ενώσεις τους

• Να καλέσει και να ορίσει διοικητικά τις τράπεζες και άλλους προμηθευτές υπηρεσιών να μη διακόπτουν τις υπηρεσίες τους και να μην προβαίνουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης απαιτήσεων, αλλά να προβαίνουν σε κάθε μέσο διευκόλυνσης πληρωμών και εισπράξεως απαιτήσεών τους έως το τέλος του 2020

• Να διευκολύνει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι, ΝΑ ΜΗΝ σπεύδουν στα πιστωτικά ιδρύματα για την αποπληρωμή δανείων και λοιπών λογαριασμών λόγω της μη εξοικείωσης τους με τα ψηφιακά μέσα και το  e-banking

• Να διακόψει κάθε δραστηριότητα των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών και σε καμία περίπτωση να μην οχλούν καταναλωτές στην κρίσιμη αυτή περίοδο που βιώνει όλος ο πλανήτης

• Εντός μίας υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καλούμε όλους τους προμηθευτές να πράξουν με όρους κοινωνικής ευθύνης ως ελάχιστη έκφραση συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους / καταναλωτές που πλήττονται.

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων – ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι ” Όπως το Κράτος ορθά προνοεί για τις εμπορικές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες που στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα και η λειτουργία τους απαγορεύεται από το Κράτος, και το προσωπικό τους για το μίσθωμα της κύριας κατοικίας τους, το ίδιο οφείλει να μεριμνήσει και για τους ιδιοκτήτες – εκμισθωτές των ακινήτων στα οποία στεγάζονται, για πολλούς εκ των οποίων τα μισθώματα είναι ο κύριος ή και αποκλειστικός πόρος επιβίωσής τους, και για τους οποίους ουδεμία θετική πρόβλεψη υπάρχει.

“Ελπίζουμε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί το συντομότερο, διαφορετικά εκ των πραγμάτων θα ισχύσει η ένσταση του Μενίππου: “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”…

Οι αποφάσεις για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι απόλυτα αναγκαίες. Όμως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2020 παραμένουν οι ίδιες με εκείνες που ίσχυσαν το 2019, χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας, χωρίς να προβλέπεται για αυτούς η παραμικρή ουσιαστική ενίσχυση:

*Η τετράμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων είναι χωρίς κανένα αντικείμενο για τους συνεπείς φορολογουμένους μια και κατά το διάστημα αυτό δεν υπάρχουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

* Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος, θυσιαζομένης και της υπόσχεσης για νέα μείωση 8%. 

*Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος παραμένει έως 45% συν εισφορά έως αλληλεγγύης 10%. *Ο συνδυασμός των δύο αυτών φόρων λειτουργεί τελικά ως μέσο “δήμευσης” της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. 

*Η αυτονόητη αναστολή αύξησης των αντικειμενικών αξιών, όπως είχε ζητήσει προ ημερών η ΠΟΜΙΔΑ,  δεν βγάζει από το τραπέζι τον κίνδυνο υιοθέτησης για το 2021 των εκτός πάσης πραγματικότητας πλέον εκτιμήσεων για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών περί το 50%.

*Πιέσεις θα υπάρξουν για μεγαλύτερες μειώσεις ενοικίων, αλλά και από άλλους ενοικιαστές επιχειρηματίες άλλων κλάδων με “παράπλευρες” απώλειες από τη σημερινή κατάσταση, και θα είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να τους βοηθήσουν οικειοθελώς ακόμη και αν δεν υποχρεούνται, γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα η επιβίωση των ενοικιαστών τους.

Γι αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει και νομοθετική αναγνώριση ως φορολογικά έγκυρης κάθε συμφωνίας μείωσης ή και ολικής απαλλαγής από την καταβολή μισθωμάτων για το διάστημα από 1.3 μέχρι και 31.12.2020.

Στην ουσία οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται εφέτος να ανταποκριθούν στις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν και πέρυσι, διαθέτοντας πολύ λιγότερο εισόδημα, ή και καθόλου. Ελπίζουμε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί το συντομότερο, διαφορετικά εκ των πραγμάτων θα ισχύσει η ένσταση του Μενίππου: “Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”…

Keywords
Τυχαία Θέματα