Που θα πάει το Χρηματιστήριο μετά τη συμφωνία

Πάνω από τις 850 μονάδες επιστρέφει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, λαμβάνοντας ώθηση από την πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και να επιτευχθεί η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Η άμεση θετική αντίδραση της αγοράς καταδεικνύει πόσο διψάει για θετικές εξελίξεις και ανοίγει τον δρόμο για σημαντικά κέρδη.

Η ελληνική αγορά αναμένεται να εκτοξευθεί πάνω

από τις 1.000 μονάδες βραχυπρόθεσμα, εφόσον κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, με τις τράπεζες να δίνουν τον τόνο.

Ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο πρωταγωνιστής της αντίδρασης με τις τραπεζικές μετοχές σε διπλάσια τουλάχιστον νούμερα. (Alpha στα 0,50 ευρώ, Πειραιώς στα 0,60 με 0,70 ευρώ, Εθνική 1,6 με 1,8 ευρώ και Eurobank στα 0,20 ευρώ).

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt μεταδίδει σήμερα ότι η ΕΚΤ δεν θα κόψει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη και αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ.

Παράλληλα η ΕΚΤ δεν αύξησε το haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που έχει δώσει ώθηση στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θα ηγηθεί του ράλι μόλις κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους.

Ωστόσο μετά το ράλι θα υπάρξει πισωγύρισμα για τον κλάδο εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανάγκη νέων αυξήσεων κεφαλαίου, με τις ανάγκες να ανέρχονται σε 6-10 δισ. ευρώ.

Επόμενη στάση για την ελληνική αγορά είναι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης αλλά και ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup πριν τα τέλη Μαϊου, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία και θα «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση, επιτρέποντας και στην ΕΚΤ να δώσει το «πράσινο φως» για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Τεχνικά, κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία του Γενικού Δείκτη είναι η διάσπαση ή μη της ζώνης αντίστασης των 850 – 860 μονάδων, ενώ η στήριξη τοποθετείται στην περιοχή των 815 – 820 μονάδων και έπειτα στο χαμηλό των 780 μονάδων, της 6ης Μαίου 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα