ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ – ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ – ΤΟ ΤΧΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο καναβάτσο για άλλη μια συνεδρίαση βρέθηκε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καταγράφοντας ισχυρές απώλειες, με τις προσδοκίες όσων ανέμεναν άνοδο στον απόηχο των stress tests να διαψεύδονται.

Η θετική έκβαση των stress tests των τραπεζών είχε προεξοφληθεί την περασμένη εβδομάδα(με άνοδο του τραπεζικού δείκτη κατά 13%) και οι επενδυτές έσπευσαν να «πωλήσουν το γεγονός». Μετά τα αρχικά κέρδη του τραπεζικού δείκτη έως και 6,16%, οι έντονες ρευστοποιήσεις,

κυρίως από τους ξένους επενδυτές ,τον οδήγησαν σε πτώση έως και 7,22%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 958,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,29%.

Αρχικά η αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά διασπώντας τα επίπεδα των 1.000 μονάδων με άνοδο πάνω από 3%, με μοχλό τις τράπεζες στον απόηχο της ανακοίνωσης θετικών αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών.

Γρήγορα όμως εκδηλώθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις που «βύθισαν» την αγορά κάτω και από τα επίπεδα των 950 μονάδων. Το γεγονός ότι η έκβαση των stress tests είχε προεξοφληθεί, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα, διαμόρφωσαν το αρνητικό κλίμα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τάσσεται κατά της πώλησης των μετοχών του ΤΧΣ. Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των 4 Τραπεζών.Με δυο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, ερχόμενος στα πράγματα, να βρει πλειοψηφία του ΤΧΣ στις τράπεζες, ώστε να αλλάξει και τις διοικήσεις εκεί που επιθυμεί.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους, θεωρείται βέβαιο, ότι θα επιχειρήσουν να πάρουν τις μετοχές από το ΤΧΣ ώστε να αποκτήσουν οι ιδιώτες πλειοψηφικά πακέτα μετοχών (Στη Eurobank, ήδη αυτό έχει συμβεί).

Πως αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αν όχι μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου;

Σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης, όσον αφορά τη συνέχεια για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αν η αγορά δεν κινηθεί πάνω από τις 1030 μονάδες τότε η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση δεν θα αλλάξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα